Najlepszy wegański smalec – przepyszny
19 kwietnia 2017
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 656 kcal |
Białko | 22,2 g |
Tłuszcz | 21,8 g |
Węglowodany | 80 g |
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (280 g)
- 1 duża cebula - 60 g
- 1 duże jabłko - 400 g
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżk1 oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj liście laurowe, kuleczki pieprzu kolorowego.
- Podgrzewaj ciągle mieszając.
- Cebulę pokrój w piórka (lub bardzo drobno jeśli wolisz by smalec był gładki)
- Jabłko zetrzyj na grubych oczkach.
- Duś całość razem do miękkości.
- Ugotowaną fasolę zblenduj na gładko, po usmażeniu jabłka i cebuli wyjmij z mieszanki liście laurowe i kuleczki pieprzu.
- Ostudź mieszankę i dopiero (gorące tępi ostrza) dodaj do fasoli i zblenduj razem.
- Dodaj sos sojowy, sól, majeranek.
Smalec z fasoli to genialne smarowidło, które odmieni Twoje kanapki. Nie dość, że nie zawiera kwasów tłuszczowych nasyconych (jak tradycyjny wieprzowy smalec), nie zawiera mięsa i produktów odzwierzęcych, to jest bogaty w białko!
Smalec smakuje najlepiej po całonocnym leżakowaniu w lodówce. Idealny na kanapki, z ogórkiem kiszonym, a wprost genialny z marchewką i selerem naciowym.
SMACZNEGO