Czy dieta bezglutenowa odchudza? Bez glutenu tylko w celiakii!
Dziś w #zapytajdietetyka (nie)modny temat diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa była bardzo modna 5-6 lat temu w naszym kraju, na świecie największy boom był na nią ok 10 lat temu. Gdy świat już wyszedł z bezglutenowej mody, u nas ona nadal trwa. Możemy przeczytać wiele newsów bez poparcia, która wskazują na cudowne właściwości odchudzające tej interwencji żywieniowej, polegającej na wyeliminowaniu glutenu z naszego pożywienia.
Redukcja masy ciała, a dieta bezglutenowa
– Czy schudnę na diecie bezglutenowej? – to pytanie niegdyś bardzo często padało z ust moich podopiecznych. Z racji na sezon i przygotowanie żywieniowe do startów i najwyższej formy moich zawodników, już rzadziej je słyszę. Jednak są sportowcy, którzy próbują różnych cudownych diet z potrzeby konieczności redukcji masy ciała na własną rękę. Dlatego też poruszam ten temat w cyklu #zapytajdietetyka
Dieta bez glutenu, a odżywianie sportowca
Często sportowcy, poddawani długotrwałemu wysiłkowi i przyjmujący różnorodne pokarmy bez dokładnego ich weryfikowania, uskarżają się na nieprawidłowe objawy ze strony układu pokarmowego. Najczęściej wskazują na:
- wzdęcia
- przelewanie w jelitach
- biegunki
- zaparcia
- mdłości
- zgaga
- pieczenie
- refluks
- ciężkość w żołądku
- brzydko pachnący stolec
- o wiele, wiele innych
Wpisując ww. frazy w internet, wujek google sam zasugeruje, iż są to najczęstsze problemy osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, chorują na celikalię, bądź wykazują nieceliakalną nietolerancję glutenu. Szybka akcja, szybsza reakcja i ciach, sami wpadają na pomysł wyeliminowania glutenu ze swojego menu. Często skutkiem jest również redukcja masy ciała, do której przyczynia się rezygnacja z pieczywa, makaronu czy ciasteczek. Ten zabieg wpływa bardzo często na obniżenie kilokalorii z całodziennej puli spożywanych składników. Jak więc widzisz, nie trudno wysnuć wniosek, że dieta bezglutenowa odchudza.
W dziale z przepisami wpisz w wyszukiwarkę słowo – GLUTEN – i sprawdź wszystkie przepisy na super dania dla osób z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.
Dieta bezglutenowa – dla kogo?
Dieta bezglutenowa jest przeznaczona dla osób, które mają stwierdzoną celiakię lub nieceliakalną wrażliwość na gluten czy pszenicę.
Nie należy omawianej diety bezglutenowej prowadzić na własną rękę. Żle skomponowana może być niekorzystna dla organizmu. Jeśli wybierzesz gotowce bezglutenowe, to miej pewność, że zaserwujesz swojemu organizmowi produkty o wysokim indeksie glikemicznym, niższą zawartość błonnika, witamin, minerałów i białka. Oczywiście są też produkty naturalnie bezglutenowe, które zwierają całe bogactwo witamin i minerałów, ale najpierw musisz je poznać i wiedzieć jak wkomponować w swoje menu.
W jakich produktach znajduje się gluten?
Produkty zawierające gluten:
- owies
- pszenica
- żyto
- orkisz
Naturalnie bezglutenowe produkty:
- kasza gryczana, jaglana
- ziemniaki
- bataty
- ryż
- makaron ze strączków, kukurydziany, ryżowy
- komosa ryżowa
- amarantus
Podsumowując, dieta bezglutenowa zyskała swoją popularność w internecie i mass mediach, jednak nie jest najlepszym wyborem dla osób bez stwierdzonej choroby trzewnej, a już na pewno nie posłuży jako dieta “odchudzająca”.
Pytanie: Stosowałeś kiedyś dietę bezglutenową na własną rękę? Jakie wyniosłeś z niej doświadczenia?