Biblioteka
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-06-04

#zapytajdietetyka - czy dieta bezglutenowa odchudza?




Dziś w #zapytajdietetyka (nie)modny temat diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa była bardzo modna 5-6 lat temu w naszym kraju, na świecie największy boom był na nią ok 10 lat temu. Gdy świat już wyszedł z bezglutenowej mody, u nas ona nadal trwa. Możemy przeczytać wiele newsów bez poparcia, która wskazują na cudowne właściwości odchudzające tej interwencji żywieniowej, polegającej na wyeliminowaniu glutenu z naszego pożywienia.

 

Redukcja masy ciała, a dieta bezglutenowa

- Czy schudnę na diecie bezglutenowej? - to pytanie niegdyś bardzo często padało z ust moich podopiecznych. Z racji na sezon i przygotowanie żywieniowe do startów i najwyższej formy moich zawodników, już rzadziej je słyszę. Jednak są sportowcy, którzy próbują różnych cudownych diet z potrzeby konieczności redukcji masy ciała na własną rękę. Dlatego też poruszam ten temat w cyklu #zapytajdietetyka

 

Dieta bez glutenu, a odżywianie sportowca

Często sportowcy, poddawani długotrwałemu wysiłkowi i przyjmujący różnorodne pokarmy bez dokładnego ich weryfikowania, uskarżają się na nieprawidłowe objawy ze strony układu pokarmowego. Najczęściej wskazują na:

  • wzdęcia
  • przelewanie w jelitach
  • biegunki
  • zaparcia
  • młodści
  • zgaga
  • pieczenie
  • refluks
  • ciężkość w żołądku
  • brzydko pachnący stolec
  • o wiele, wiele innych

Wpisując ww. frazy w internet, wujek google sam zasugeruje, iż są to najczęstsze problemy osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, chorują na celikalię, bądź wykazują nieceliakalną nietolerancję glutenu. Szybka akcja, szybsza reakcja i ciach, sami wpadają na pomysł wyeliminowania glutenu ze swojego menu. Często skutkiem jest również redukcja masy ciała, do której przyczynia się rezygnacja z pieczywa, makaronu czy ciasteczek. Ten zabieg wpływa bardzo często na obniżenie kilokalorii z całodziennej puli spożywanych składników. Jak więc widzisz, nie trudno wysnuć wniosek, że dieta bezglutenowa odchudza.

Zobacz przepisy na dania bezglutenowe DANIA BEZ GLUTENU - o ile musisz go eliminować :) 

 

Dieta bezglutenowa - dla kogo?

Dieta bezglutenowa jest przeznaczona dla osób, które mają stwierdzoną celiakię lub nieceliakalną wrażliwość na gluten czy pszenicę.

Nie należy omawianej diety prowadzić na własną rękę. Żle skomponowana może być niekorzystna dla organizmu. Jeśli wybierzesz gotowce bezglutenowe, to miej pewność, że zaserwujesz swojemu organizmowi produkty o wysokim  indeksie glikemicznym, niższą zawartość błonnika, witamin, minerałów i białka. Oczywiście są też produkty naturalnie bezglutenowe, które zwierają całe bogactwo witamin i minerałów, ale najpierw musisz je poznać i wiedzieć jak wkomponować w swoje menu.

 

Gdzie jest gluten?

Produkty zawierające gluten:

  • owies
  • pszenica
  • żyto
  • orkisz

Naturalnie bezglutenowe produkty:

  • kasza gryczana
  • kasza jaglana
  • ziemniaki
  • bataty
  • ryż
  • makaron ze strączków
  • makaron kukurydziany
  • makaron ryżowy
  • komosa ryżowa
  • amarantus

 

Podsumowując, dieta bezglutenowa zyskała swoją popularność w internecie i mass mediach, jednak nie jest najlepszym wyborem dla osób bez stwierdzonej choroby trzewnej, a już na pewno nie posłuży jako dieta "odchudzająca".

Więcej o diecie bezglutenowej znajdziesz tutaj: DIETA BEZGLUTENOWA

 

Pytanie: Stosowałeś kiedyś dietę bezglutenową na własną rękę? Jakie wyniosłeś z niej doświadczenia?

 

____________________________________________________________________________________________

Zapraszam Cię do zapoznania się z pozostałymi wpisami z cyklu #zapytajdietetyka

 

 

Masz do mnie jakieś pytania lub sugestie tematów, które powinnam poruszyć z moim cyklu? Śmiało pisz. Czekam na Twoje komentarze.

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN