Jest jego wielu zwolenników jak i przeciwników. Mam wrażenie, że konsumenci podzielili się na dwa awokado obozy. Do którego Ty należysz?
Wielokrotnie pytanie o awokado jest zadawane przez moich Pacjentów. Wielokrotnie sugerując się daną modą żywieniową chcą jeść zgodnie z jej wytycznymi, podobnie jest z zaleceniem dotyczącym spożywania awokado.
AWOKADO – czy niezbędne w Twojej diecie?
Owszem, uważam, że to dobry owoc. Zawiera wiele witamin, minerałów, smakuje. Można przyrządzić z niego przepyszne guacamole, niesamowite smoothie, czy dodać do sałatki, a nawet owsianki w wersji wytrawnej.
Ale czy awokado jest niezbędne? Moim zdaniem używając wielu innych produktów, osiągniesz podobne rezultaty zdrowotne, a na pewno zaoszczędzisz kilka złotówek. Korzystam z niego, gdy znajduję w naprawdę dobrej cenie w sklepie i w dobrej jakości – nie interesuje mnie pół zgnite, czy twarde jak skała awokado za 8 zł sztuka 🙂
Dlaczego warto jeść awokado?
Na pewno awokado jest bogate w mnóstwo witamin i składników mineralnych, które przyczyniają się prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce awokado różnią się między sobą wielkością i kształtem, jednak można przyjść ogółem, iż 1/2 awokado to ok 55-70g owocu, w który znajdziesz:
1/2 awokado zawiera:
- 125 kalorii
- 11,3 tłuszczu
- 375 mg potasu
- 7,5 węglowodanów
- 5 g błonnika
- nie zawiera cukru, cholesterolu i sodu
- 10% witamina C
- 5% żelazo
- 10% witamina E
- 5% tiamina
- 12% ryboflawina
- 10% niacyna
- 11% witamina B6
- 15% kwas foliowy
- 10% kwas pantotenowy
- 6% miedź
- 5% mangan
- 7% fosfor
- 5% magnez
- 5% cynk
Owoc awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają zbawienny wpływ na naszą gospodarkę cukrową, a także pomagają również obniżyć poziom LDL i trójglicerydów.
Zawiera także spore ilości potasu obniżającego ciśnienie krwi, luteiny wspaniale działającej na nasze oczy, a także antyoksydantów. Zawarta w awokado witamina B6 i kwas foliowy wspomagają obniżenie homocysteiny, która jest markerem obrazujący stan zdrowia serca.
A co zamiast awokado?
Pamiętaj, że tłuszcz w Twojej diecie jest niezbędny. Jeśli nie lubisz lub nie chcesz stosować awokado, to dorzuć do swojego menu oliwę z oliwę, oliwki, siemię lniane, różnego rodzaju orzechy i pestki. To bezwzględnie niezbędne produkty w Twoim menu!
PS. Pamiętajcie, że należy zachować umiar, awokado to tłuszcz, a ten trzeba zachować w granicach 15-30% (w zależności od zapotrzebowania) kaloryczności indywidualnej diety.