W jakich produktach znajduje się potas?
Dziś w #zapytajdietetyka krótki wpis dotyczący zagadnienia, które często poruszam podczas rozmów o diecie dla rodziców lub dziadków moich podopiecznych.
Jest nim równowaga sodowo- potasowa, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, pracę mięśni i układu nerwowego.
W jakich produktach znajdziemy potas?
Suplementacja potasem nie jest wskazana, gdyż potas znajdziemy w wielu popularnych produktach spożywanych na codzień.
Cenne źródła potasu
- banany
- suszone owoce: morele figi, rodzynki, jabłka
- awokado
- pomidory i przetwory z pomidorów
- ziemniaki
- soja
- fasola biała
- pistacje
- migdały
Zrównoważona i różnorodna dieta zawsze dostarcza pełnowartościowych składników i paliwa dla Twojego organizmu.
Dzienne zapotrzebowanie na potas
Składnik odżywczy | Normy dziennego zapotrzebowania |
kobiety w wieku ≥19 lat | 4700 mg/dzień |
kobiety w ciąży | 4700 mg/dzień |
kobiety karmiące | 5100 mg/dzień |
mężczyźni w wieku ≥19 lat | 4700 mg/dzień |
* wg Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. IŻŻ, Wyd. Lek. PZWL 2008 |
Nadmiar potasu – czym się objawia?
Hiperkalemia – czyli nadmiar potasu, ma związek z upośledzeniem pracy nerek. Do przyczyn nadmiaru potasu w organizmie zalicza się również niekontrolowaną suplementację, dobieraną na własną rękę.
Dziękuję, że przeczytałeś kolejny wpis z cyklu #zapytajdietetyka