Zaloguj się Koszyk (0)

Dżem z suszonych owoców po wigilijnym kompocie

27 grudnia, 2021
dżem po wigilijnym suszu z owoców paliwo z roślin

Czas przygotowania: 20 minut

SKŁADNIKI

  • susz z wigilijnego kompotu (ok 1kg po ugotowaniu)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • jeśli wolisz słodszy smak - dodaj erytrytol lub ksylitol

Co roku na naszym wigiljnym stole gości kompot z suszu. Gotowany z suszonych owoców – jabłek, gruszek, suszonych i wędzonych śliwek, skórek cytryny i pomarańczy, suszonych moreli, rodzynek, daktyli i fig – pełen wypas.

Serce krwawi, gdy widzę „wykorzystane” do kompotu owoce leżacę i czekające na litość konsumującego… kilka lat temu wpadłam na pomysł by skutecznie je wykorzystać. Powtarzam to samo co roku i dzięki temu mamy wspaniały dżem na zimę.

Tuż po wigilii chcą wyprzedzić tych, którzy mieli chrapkę na ugotowane owoce po kompocie lub szybko chcieli zutylizować wraz z pozostałościami po pierniczkach, wrzucam owoce do zamrażarki i czekam na dobry moment (czyli koniec świątecznego szału i więcej czasu na pozaświąteczne gotowanie)

Co zrobić z suszem po wigilijnym kompocie?

Wspaniały dżem z suszonych owoców

 

susz owocowy na kompot

Jak zrobić dżem z suszonych owoców po wigilijnym kompocie?

  • jeśli tak jak ja dbasz o czas z bliskimi zamroź owoce i poczekaj na dobry moment (możesz pominąć etap mrożenia, jeśli masz ciut więcej czasu w trakcie świąt)
  • obierz owoce z gniazd na siennych, wyjmij pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki
  • wrzuć do blendera i dodaj przyprawy
  • jeśli masa będzie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody
  • miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
  • jeśli wolisz słodszy dżem to dodaj słodziwo: erytrytol lub ksylitol
  • przełóż dżem do słoiczków i dobrze je zakreć
  • włóż słoiki do wysokiego garnka i wodą tak by przykryły słoiczki pod pokrywką
  • gotuj w celu pasteryzacji, czyli naturalnego sposobu konserwowania żywności, dzięki któremu będziesz się cieszyć smakiem dżemu na dłużej

Do czego pasuje dżem z suszonych owoców po wigilijnym kompocie?

  • do naleśników,
  • placków,
  • ryżu,
  • owsianek,
  • pieczywa,
  • gofrów,
  • makaronu

 

W opisie nie ma dokładnych propozycji ani kilokalorii i wartości makroskładników, wszystko zależy od rodzaju i ilości owoców, które wykorzystacie do jego stworzenia.

 

dżembodyidea

A jeśli Ci mało pomysłów na świąteczne i poświąteczne smakołyki, to mam dla Ciebie dobre rozwiązanie:

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY NA PALIWO Z ROŚLIN

W nim moc smaku, aromatu i cudowych przepisów, które wykorzystasz przez cały rok 🙂

E-book dostępny pod linkiem: ŚWIĄTECZNE PRZEPISY NA PALIWO Z ROŚLIN

 

Doba kuchnia to pomysłowa kuchnia, takiej życzę wszystkim i oczywiście SMACZNEGO 😉





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY