Menu

Czekoladowo – orzechowa kostka

25 marca 2019
Czekoladowo – orzechowa kostka
Przepis na blaszkę 20 x 20 cm
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki płatków owsianych - zmielonych na mąkę
  • 3 daktyle - świeże
  • 1 szt banan (rozgnieciony widelcem)
  • 5 łyżek mleka ryżowego
  • 7 łyżek gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 daktyle - świeże
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (stała część mleka koko)

Obłędnie czekoladowo orzechowa kostka rozpływająca się w ustach! Bez grama dodatkowego cukru, jajek, mleka i w dodatku bez pieczenia.

 

Czekoladowo – orzechowa wegańska kostka rozpływająca się w ustach

 

WYKONANIE:

  • Masło orzechowe, płatki jaglane, zmielone płatki owsiane i rozgniecionego banana łączymy do powstania spójnej masy.
  • Dodajemy zblendowane na gładko daktyle, łączymy.
  • Dodajemy mleko ryżowe, łączymy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – wstawiamy do zamrażarki (lub lodówki – jeśli się nam nie spieszy).
  • Kakao i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Dodajemy śmietankę kokosową i zblendowane na gładko daktyle.
  • Łączymy do powstania spójnej masy.
  • Wylewamy na masę orzechową i ponownie chowamy do lodówki lub zamrażarki.

 

Czekoladowo – orzechowa kostka - przygotowanie

 

Ciacho najlepiej smakuje schłodzone. Dół jest mocno orzechowy i słodki dzięki owocom. Góra jedwabista, mocno czekoladowa i chrupiąca – dzięki daktylom. No kurcze, niechcący wyszło super ciacho!

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)