Czekoladowo – orzechowa kostka bez pieczenia
25 marca 2019

Przepis na blaszkę 20 x 20 cm, wychodzi 16 porcji, podana kcal dotyczy 1 porcji.
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 128 kcal |
Białko | 3 g |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 10 g |
Składniki
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki płatków owsianych - zmielonych na mąkę
- 3 daktyle - świeże
- 1 szt banan (rozgnieciony widelcem)
- 180 ml napoju ryżowego
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 daktyle - świeże
- 150 g mleczka kokosowego light (stała część)
Sposób przygotowania
- Masło orzechowe, płatki jaglane, zmielone płatki owsiane i rozgniecionego banana wymieszać do powstania spójnej masy.
- Dodać zblendowane na gładko daktyle (3 sztuki), wymieszać.
- Dodać napój ryżowy, wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – wstawić do zamrażarki (lub lodówki – jeśli się nam nie spieszy)
- Kakao i olej rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Dodać śmietankę kokosową i zblendowane na gładko daktyle (4 sztuki).
- Wymieszać do powstania spójnej masy.
- Wylać na masę orzechową i ponownie schować do lodówki lub zamrażarki.
Obłędnie czekoladowo orzechowa kostka rozpływająca się w ustach! Bez grama dodatkowego cukru, jajek, mleka i w dodatku bez pieczenia.
To jedno z tych słodyczy, które zrobisz błyskawicznie i ze składników, które przeważnie są w szafkach kuchennych i lodówce. Kostka najlepiej smakuje schłodzona. Dół jest mocno orzechowy i słodki, góra jedwabista, mocno czekoladowa i chrupiąca. Ciacho robiłam już wiele razy i zawsze wychodzi obłędne!
SMACZNEGO