Niezwykła moc kurkumy i napój na przeziębienie
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Kilka razy z ust Pacjentów usłyszałam, że uwielbiają kurkumę i dodają ją do wielu dań, koktajli, czy choćby ryżu. Jednak gdy pytam, czy używają świeżego korzenia zazwyczaj patrzą na mnie dziwnym wzrokiem i nie rozumieją o co pytam. Tak moi mili, kurkuma naturalnie występuje w formie korzenia, jest wykorzystywana w medycynie chińskiej i ajuwerdyjskiej. Jak się okazuje całe szczęście jest dostępna w wielu marketach, supermarketach i popularnych eko bazarach, naprawdę warto się z nią zaprzyjaźnić.
Co to za korzeń? – kurkuma?
Wraz z nowym zakupem radzę zaopatrzyć się w rękawice, gdyż kurkuma posiada silny barwnik, który ochoczo pozostaje na dłoniach, paznokciach, desce do krojenia czy tarce, mimo to nadal twierdzę, że warto korzystać z jej postaci w świeżej formie.
Właściwości przeciwzapalne
Kurkuma posiada substancję o nazwie kurkumina, to właśnie jej zawdzięcza swoje szerokie właściwości zdrowotne. Jako silny przeciwutleniacz wykazuje szereg właściwości przeciwzapalnych wykorzystywanych przy łagodzeniu schorzeń skóry, gojeniu się wszelakich ran, czy nawet chorobach reumatycznych.
Trawienie i metabolizm
Kurkumie przypisuje się również – i potwierdza – działanie wspomagające pracę narządów wewnętrznych. Wpływa ona na poprawę trawienia, wspomaga pracę wątroby oczyszczając ją z zalegających toksyn będących efektem przemiany materii, przyspiesza metabolizm, a także oczyszcza krew, a także wpływa pozytywnie na pracę naszego serca.
Sezonowe alergie i słabsza odporność
Kurkumina to także cudowny „lek” na odporność. W okresie zwiększonej liczby przeziębień warto się z nią zaprzyjaźnić. Wpływa również na osłabienie reakcji alergicznych, więc poleca się jej stosowanie również podczas nasilonego pylenia traw i kwiatów.
Kurkuma i piperyna – duet idealny
Sama kurkumina jest niestety słabo wchłanialna. Aby poprawić jej biodostępność należy spożywać ją wraz z piepryną, a ta natomiast jest zawarta choćby we wszystkim dobrze znanym czarnym pieprzu.
Jak zawsze we wszystkim musimy znaleźć umiar. Nie samą kurkumą człowiek żyje 🙂 Pamiętajmy o tym, że ma być jedynie dodatkiem do zdrowej diety i szeroko rozumianego zdrowego stylu życia.
Przepis na gold milk
- Zagotuj mleko roślinne w rondelku
- Dodaj starty korzeń, szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Utrzymuj wysoką temperaturę, ale nie pozwól miksturze się zagotować
- Wyłącz ogień i dodaj miód