Menu

Serniczki czekoladowo – orzechowe z kaszy jaglanej

20 czerwca 2017
Serniczki czekoladowo – orzechowe z kaszy jaglanej
Czas przygotowania: 30 minut, przepis na 7 porcji
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 323 kcal
Białko 10,5 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 30 g

Składniki

  • kasza jaglana 80 g
  • mleko ryżowe 500 ml
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • gorzkie kakao 8 łyżek
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • daktyle 120 g
  • masło orzechowe 4 łyżki
  • fistaszki 3 łyżkI
Postanowiliśmy ukręcić w końcu coś słodkiego – dawno nie było u nas takich przysmaków. Prezentujemy lekko zmodyfikowaliśmy przepis po swojemu, z wtrąceniem swoich kilku groszy 🙂
Serniczki doskonale smakują schłodzone, najlepiej wykonane dzień wcześniej przed podaniem.

Serniczki w słoiku – kasza, orzechy i czekolada


WYKONANIE:
1. Kaszę gotujemy w mleku – wcześniej parzymy wrzątkiem by straciła goryczkę.
2. Po wchłonięciu wody dodajemy ziarenka wanilii i dokładnie blendujemy na gładką masę – w razie konieczności można dolać mleka.
3. Rozpuszczamy kakao i olej kokosowy (można dodać słodzidło) do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Daktyle blendujemy z przegotowaną wystudzoną wodą i masłem orzechowym (uwaga, ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całej masy bez dokończenia przepisu).
5. Układamy masy warstwowo, na koniec posypujemy orzeszkami i wkładamy do lodówki.


 




My jesteśmy zachwyceni 🙂
Masa jaglana była słodka dzięki temu, że gotowaliśmy ją w mleku i dodaliśmy wanilii. Idealnie komponuje się z gorzką czekoladą powstałą z kakao i słodkimi daktylami – naprawdę nie trzeba dosładzać – ksylitolem, erytrolem, miodem czy innym wynalazkiem 🙂

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)