Zaloguj się Koszyk (0)

Serniczki czekoladowo – orzechowe z kaszy jaglanej

20 czerwca, 2017

Czas przygotowania: 30 minut

7 porcji
Kalorie: 323 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 30 g

SKŁADNIKI

kasza jaglana 80 g
mleko ryżowe 500 ml
ziarenka z 1 laski wanilii
gorzkie kakao 8 łyżek
olej kokosowy 2 łyżki
daktyle 120 g
masło orzechowe 4 łyżki
fistaszki 3 łyżkI

Za inspiracją Veganbanda.pl postanowiliśmy ukręcić w końcu coś słodkiego - dawno nie było u nas takich przysmaków.
Prezentujemy lekko zmodyfikowaliśmy przepis po swojemu, z wtrąceniem swoich kilku groszy :)

Serniczki doskonale smakują schłodzone, najlepiej wykonane dzień wcześniej przed podaniem.

WYKONANIE:
1. Kaszę gotujemy w mleku - wcześniej parzymy wrzątkiem by straciła goryczkę.
2. Po wchłonięciu wody dodajemy ziarenka wanilii i dokładnie blendujemy na gładką masę - w razie konieczności można dolać mleka.
3. Rozpuszczamy kakao i olej kokosowy (można dodać słodzidło) do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Daktyle blendujemy z przegotowaną wystudzoną wodą i masłem orzechowym (uwaga, ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całej masy bez dokończenia przepisu).
5. Układamy masy warstwowo, na koniec posypujemy orzeszkami i wkładamy do lodówki.

 
domowe deserki snickers
 
słoiczki ze snickersem 

My jesteśmy zachwyceni :)
Masa jaglana była słodka dzięki temu, że gotowaliśmy ją w mleku i dodaliśmy wanilii. Idealnie komponuje się z gorzką czekoladą powstałą z kakao i słodkimi daktylami - naprawdę nie trzeba dosładzać - ksylitolem, erytrolem, miodem czy innym wynalazkiem :)

Dziękujemy Veganbanda!

SMACZNEGO

 




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY