Za inspiracją Veganbanda.pl postanowiliśmy ukręcić w końcu coś słodkiego - dawno nie było u nas takich przysmaków.
Prezentujemy lekko zmodyfikowaliśmy przepis po swojemu, z wtrąceniem swoich kilku groszy :)
Serniczki doskonale smakują schłodzone, najlepiej wykonane dzień wcześniej przed podaniem.
WYKONANIE:
1. Kaszę gotujemy w mleku - wcześniej parzymy wrzątkiem by straciła goryczkę.
2. Po wchłonięciu wody dodajemy ziarenka wanilii i dokładnie blendujemy na gładką masę - w razie konieczności można dolać mleka.
3. Rozpuszczamy kakao i olej kokosowy (można dodać słodzidło) do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Daktyle blendujemy z przegotowaną wystudzoną wodą i masłem orzechowym (uwaga, ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całej masy bez dokończenia przepisu).
5. Układamy masy warstwowo, na koniec posypujemy orzeszkami i wkładamy do lodówki.

My jesteśmy zachwyceni :)
Masa jaglana była słodka dzięki temu, że gotowaliśmy ją w mleku i dodaliśmy wanilii. Idealnie komponuje się z gorzką czekoladą powstałą z kakao i słodkimi daktylami - naprawdę nie trzeba dosładzać - ksylitolem, erytrolem, miodem czy innym wynalazkiem :)
Dziękujemy Veganbanda!
SMACZNEGO