Wegański sernik z figami i czekoladą na bezglutenowym spodzie
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1506 kcal |
Białko | 14 g |
Tłuszcz | 116 g |
Węglowodany | 107 g |
Składniki
- garść rodzynek
- 100 ml gorącej wody
- 100 ml gorącej wody
- 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 400 ml gęstego mleka kokosowego
- 4 łyżki agar agar
- 100 ml gorącej wody
- 1 laska wanilii
- 100 g erytrolu
- 1 figa
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Zawsze lubiłam pracę w kuchni, gotowanie było moim odprężeniem, wyzwoleniem i sposobem na rozwinięcie wyobraźni.
Jednak nigdy nie potrafiłam piec ciast… no może zakalce… 🙂
Teraz pokochałam pieczenie, szczególnie takie, które które nie wymaga pieczenia 🙂
Zapraszam Was po przepis na idealny sernik wegański z ukochanymi figami, odrobiną czekolady na pysznym bezglutenowym denku.
Wegański sernik z figami i czekoladą na bezglutenowym spodzie
WYKONANIE:
1. rodzynki zalej ciepłą wodą i pozostaw na ok 15 – 20 min do nasączenia
2. w tym czasie zmiel w młynku lub malakserze płatki owsiane, dodaj pestki słonecznika i rozpuszczony olej kokosowy
3. odcedź rodzynki i dodaj do powstałej masy, dokładnie zmiksuj – masa powinna być kleista
4. wyłóż foremkę folią spożywczą i przełóż do niej masę – dokładnie dociśnij
5. włóż do zamrażarki na ok 20 – 30 minut
6. gęstą część mleka kokosowego przełóż do miski (najlepiej użyć schłodzonego)
7. zmiel erytrytol na puder, dodaj do śmietanki
8. agar rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj
9. śmietankę i erytrol dokładnie ubij mikserem, dodaj wanilię i agar i ponownie zmiksuj
10. włóż na 10 – 15 min do lodówki
11. wyjmij z zamrażarki foremkę i przelej sernikową masę
12. włóż do lodówki na 2-3 godziny
13. przed podaniem udekoruj plasterkami figi i pokrojoną czekoladą
SMACZNEGO