Menu

Burak i moc azotanów – paliwo dla sportowców

6 czerwca 2022
Burak i moc azotanów - paliwo dla sportowców

Czy warto suplementować sok z buraka?

W dietetyce sportowej jednym z najczęściej polecanych suplementów wpływających na poprawę wydolności sportowca jest sok z buraka. Jego udowodnione działanie wskazuje pozytywny wpływ na siłę, wydajność, regenerację i wydłużenie czasu trwania wysiłku. Zatem, jaki produkt wybrać? Czy bazować jedynie na suplemencie, czy może poszukać innych źródeł azotanów dostępnych w produktach spożywczych? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

 
Burak i jego moc – czyli co znajdziesz w artykule
  • Podział suplementów według AIS
  • Czym są azotany i gdzie je znajdziemy?
  • Czy sok z buraka działa?
  • Shot czy proszek? Co lepsze?
  • Sok z buraków, a koncentrat
  • Jak wykorzystać standaryzowany proszek z buraka?
  • Negatywne skutki suplementacji burakiem?
 

Dozwolone suplementy dla sportowców

Polecając suplementy zawsze polegam na sprawdzonych rekomendacjach. Współpraca ze sportowcami wymaga ode mnie znajomości dozwolonych suplementów, o udowodnionym działaniu. Za każdym razem posiłkuję się i powołuję na rekomendacje Australian Institute of Sport (AIS) która stworzyła cztery grupy suplementów.

  • A – o sprawdzonym i udowodnionym działaniu i pełnym bezpieczeństwie
  • B – potencjalnie korzystne, ale wymagające dalszych badań
  • C – nie posiadające dowodów dotyczących ich skuteczności
  • D – zakazane przez WADA z racji na możliwość zanieczyszczenia substancjami dopingowymi

Sok z buraka znajduje się w grupie A, zatem jego działanie i bezpieczeństwo zostało potwierdzone badaniami naukowymi.

 

Azotany i ich wpływ na wydolność sportowca

Mechanizm działania azotanów jest związany ze zwiększeniem dostępności tlenku azotu (NO) w organizmie. Jest on wynikiem reakcji redukcji azotanów (NO3), które są przekształcane do azotynów (NO2), a kolejnie do tlenku azotu (NO).

Po spożyciu soku z buraka (lub innych źródeł) bakterie, które znajdują się w jamie ustnej przeprowadzają reakcję redukcji, w wyniku której część azotanów zostaje zredukowana do azotynów. Następnie azotyny transportowane w układzie pokarmowym są wchłanianie z jelit do krwiobiegu, gdzie zostają zredukowane do tlenku azotu. Zgromadzony w osoczu tlenek azotu osiąga swój szczyt stężenia po około 2-3 godzinach od przyjęcia odpowiedniej dawki azotanów, dlatego tak ważny, przed startem lub treningiem, jest czas podania soku z buraka.

Podczas intensywnych ćwiczeń dochodzi do niskiej dostępności tlenu i niskiego pH. Następuje rekrutacja włókien mięśniowych typu II, gdzie magazynowane są azotany. Dlatego suplementy bogate w azotany są głównie wykorzystywane w intensywnych treningach o charakterze interwałowym. Azotany są przeznaczone nie tylko dla sportowców wytrzymałościowych. Mogą dać efekt również w sportach mieszanych, gdzie dochodzi do szybkiej zmiany kierunku, wykonania kilku sekundowego sprintu lub szybkiego startu z miejsca.

Korzyści ze spożywania azotanów:

  • poprawa wytrzymałości sercowo-oddechowej
  • zmniejszenie kosztu tlenowego wysiłku
  • poprawa przewodnictwa impulsów nerwowych
  • zwiększenie wydajności skurczów mięśni
  • wydłużenie czasu trwania wysiłku poprzez zwiększenie efektywności odtwarzania zasobów fosfokreatyny
  • polepszenie wyników sportowych
  • wzrost stopnia regeneracji po wysiłkowej, macy wpływ na adaptację treningową i przygotowanie do kolejnych jednostek
  • działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne dzięki obecności betacyjaninów
  • ze względu na silne działanie przeciwutleniające sok z buraka może stanowić prewencję chorób nowotworowych, chorób układu krążenia, a także zaburzeń gospodarki węglowodanowej
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi (szczególnie korzystne dla osób z nadciśnieniem)

Gdzie znajdziemy azotany?

Azotany swoją popularność w dietetyce sportowej zawdzięczają głównie burakom. Jednak to nie jedyne źródło azotanów w produktach żywnościowych. Zasobne w azotany są również rukola, roszponka, dynia, rabarbar. Warto więc urozmaicać swoją dietę o wymienione produkty, ponieważ menu bazujące na nieprzetworzonych produktach jest zawsze dobrym rozwiązaniem zdrowotnych (bez względu na Twój cel treningowy). Zawartość azotanów w żywności nieprzetworzonej może się znacząco różnić ze względu na sposób i czas uprawy, świeżość produktu, transport i sposób przechowywania. Zatem wdrożenie ich w menu, nie może być nazwane celowaną suplementacją, co może przyczynić się do braku zaplanowanych efektów. Standaryzowane produkty soku z buraka zawierają odpowiednio:

  • 2 miarki sproszkowanego buraka Beet It dostarczają 400 mg azotanów
  • 1 shot Beet It 70 ml dostarcza 400 mg azotanów

Sok z buraka i azotany – wpływ na organizm

Meta-analiza 73 badań z początku lipca 2021 roku wskazuje na znaczącą poprawę wyników sportowców wytrzymałościowych przy zwiększonej konsumpcji produktów zasobnych w azotany.

Suplementacja produktami: sok z buraka, sproszkowany sok z buraka, sok z buraka w postaci shota, czy żywnością naturalnie zawierającą azotany, wpływa na zwiększenie siły i wytrzymałości. Korzystny wpływ azotanów został potwierdzony szczególnie u osób mniej wytrenowanych. Można mniemać, iż zawodowi sportowcy w mniejszym stopniu wykorzystują potencjał azotanów. Jednak to nie powinno być powodem do rezygnacji z ich w diecie, a nawet wręcz odwrotnie.

Sok z buraka zwiększa siłę mięśni o ~5%, co możemy przeczytać w artykule z 9 października 2021 roku w Journal of the International Society of Sports Nutrition. Tak znaczący wynik sugeruje jedno – warto spożywać azotany w każdej występującej formie i niezależnie od stopnia wytrenowania, wieku czy płci.

 

Kiedy i jak suplementować sok z buraka?

Suplementację azotanami należy rozpocząć ok 3-4 dni przed planowanym startem (niektóre źródła podają 6-7 dni). Prócz suplementacji, warto pamiętać, by dieta sportowca cały czas zawierała inne, naturalne źródła azotanów: sałata, rukola, roszponka, rzodkiew, burak.

  • 3-7 dni przed zawodami: 1 shot lub 2 miarki sproszkowanego soku z buraka
  • dzień zawodów – do 3 godzin przed startem: 2 shoty lub 4 miarki sproszkowanego soku z buraka

/Wpis nie stanowi reklamy produktu Beet It, a ja nie otrzymałam wynagrodzenia za jego publikację. Producent nie miał wpływ na treść zawartą w tym artykule. Suplement zakupiłam za własne środki finansowe./


Domowa wersja soku z buraka – wystarczy?

Suplement soku z buraka na dłuższą metę i przy ciągłej suplementacji okaże się nie do końca ekonomicznym. Jeśli masz ograniczony budżet, to pamiętaj, że możesz również pić domowy sok z buraka, w ilości minimum 500 ml, nawet do 1 litra soku. O ile Twój żołądek i jelita znoszą takie ilości, to oczywiście wspaniale i trzymaj się tego rozwiązania. Jeśli Twój układ pokarmowy nie znosi takiej dawki, a Ty odczuwasz dyskomfort trawienny, to zamień sok na suplement w postaci shota z buraka lub jego sproszkowanej wersji w ilości wcześniej wymienionej.

Wiele zależy od Twojego budżetu i prowadzonej na co dzień diety. Najlepszym rozwiązaniem jest wzbogacenie menu o produkty naturalnie zawierające azotany, a przed najważniejszymi dla Ciebie zawodami wdrożenie zaplanowanej suplementacji standaryzowanym suplementem soku z buraka.


Mity o soku z buraka

W internecie znajdziesz również informacje, iż zmiana koloru moczu podczas suplementacji sokiem z buraka może oznaczać na problem z przesiąkaniem jelit. Bez obaw. “Test” ten jest samozwańczą diagnostyką “internetowych znawców dietetyki”, zatem badania potwierdzające jego skuteczność po prostu nie występują. Wpływ na barwę moczu ma nawodnienie, dieta, ilość spożywanego soku, suplementacja witaminami z grupy B i kilka innych czynników. U osób z obniżoną ilością żelaza we krwi zabarwienie moczu na kolor czerwony podczas suplementacji sokiem z buraka może być intensywniej widocznie. W celu uzyskania profesjonalnej diagnostyki warto w tym przypadku udać się do lekarza. A jeśli chcesz przeczytać więcej informacji o teście z udziałem soku z buraka, zachęcam Cię do odwiedzenia artykułu dr Damiana Parola- test soku buraczanego

 

Sok z buraka i azotany – pytania

  • Suplementacja sokiem z buraka często powoduje biegunki. Co zrobić?

Spróbuj zastosować mniejsze dawki soku z buraka i powoli przyzwyczajać do niego organizm. Jeśli to nie pomoże, zamień sok z buraka na jego sproszkowaną wersję. Możesz też zamiast soku z buraka urozmaicić swoją dietę o inne źródła azotanów, jak: rukola, roszponka, szpinak, rabarbar.

  • Gdy piję sok z buraka mój mocz zmienia barwę na czerwony. Czy to świadczy o chorobie?

Zabarwienie moczu i kału podczas suplementacji sokiem z buraka jest naturalnym skutkiem ubocznym. Nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ani życia.

  • Dlaczego Beet It jest tak drogim produktem?

Jego cena jest związana ze standaryzacją produktu pod względem zawartych w suplemencie azotanów. Co warto również podkreślić, Beet It został również przebadany pod kątem obecności substancji niedozwolonych w produkcie. Beet It posiada Certyfikat Informed Sport, przed którego nadaniem firma musi zapłacić za przebadanie każdej partii produktów, a w przyszłości liczyć się z wyrywkowym sprawdzaniem jego jakości.

  • Sok z buraka i sam burak powoduje rewolucję w układzie pokarmowym i wydalniczym, to minie?

Burak jest produktem niepolecanym przy dolegliwościach pokarmowych i nieprawidłowej pracy jelit. Burak produktem bogatym w oligosacharydy, przeciwskazane osobom borykającym się zespołem jelita drażliwego, czy SIBO, a więc suplementacja sokiem z buraka jest przeciwwskazana.

  • Mam wrażenie, że sok z buraka na mnie nie działa mimo odpowiedniej suplementacji, dlaczego?

Osoby o wysokim stopniu wytrenowania, czyli (VO2max > 65 mL/kg/min) mogą nie odczuwać korzyści z suplementacji sokiem z buraka. Ma to związek z ilością, jakością i stosunkiem włókien mięśniowych i zwiększoną aktywnością syntazy tlenku azotu z udziałem l-argininy. Do syntezy z udziałem tego aminokwasu dochodzi bez obecności tlenu, czyli praktycznie naturalnych warunkach treningowych, szczególnie w sporcie wytrzymałościowym.

 

Nie lubisz smaku buraka? – spróbuj jaglanki ze sproszkowanym burakiem – posiłek przed startem
jaglanka ze sproszkowanym burakiem i skyrem przed wyścigiem

Bibliografia
  1. Improvement of hypertension, endothelial function and systemic inflammation following short-term supplementation with red beet (Beta vulgaris L.) juice: a randomized crossover pilot study
  2. The Effect of Nitrate-Rich Beetroot Juice on Markers of Exercise-Induced Muscle Damage: A Systematic Review and Meta-Analysis of Human Intervention Trials https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-021-00450-4
  3. Effect of dietary nitrate on human muscle power: a systematic review and individual participant data meta-analysis https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-021-00463-z
  4. The effects of dietary nitrate supplementation on endurance exercise performance and cardiorespiratory measures in healthy adults: a systematic review and meta-analysis
 
Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)