Zaloguj się Koszyk (0)

Wegański sernik z figami i czekoladą na bezglutenowym spodzie

25 września, 2017
sernik z figami przepis wegański sylwia maksym

SKŁADNIKI

SPÓD:
garść rodzynek
100 ml gorącej wody
4 łyżki pestek słonecznika
5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki oleju kokosowego

SERNIK:
400 ml gęstego mleka kokosowego
4 łyżki agar agar
100 ml gorącej wody
1 laska wanilii
100 g erytrolu

PRZYBRANIE:
1 figa
3 kostki gorzkiej czekolady
 

Zawsze lubiłam pracę w kuchni, gotowanie było moim odprężeniem, wyzwoleniem i sposobem na rozwinięcie wyobraźni.
Jednak nigdy nie potrafiłam piec ciast… no może zakalce… 😉

Teraz pokochałam pieczenie, szczególnie takie, które które nie wymaga pieczenia 😉
Zapraszam Was po przepis na idealny sernik wegański z ukochanymi figami, odrobiną czekolady na pysznym bezglutenowym denku.

 

Wegański sernik z figami i czekoladą na bezglutenowym spodzie 

wegański sernik z figą

 

WYKONIANIE:
1. rodzynki zalej ciepłą wodą i pozostaw na ok 15 – 20 min do nasączenia
2. w tym czasie zmiel w młynku lub malakserze płatki owsiane, dodaj pestki słonecznika i rozpuszczony olej kokosowy
3. odcedź rodzynki i dodaj do powstałej masy, dokładnie zmiksuj – masa powinna być kleista
4. wyłóż foremkę folią spożywczą i przełóż do niej masę – dokładnie dociśnij
5. włóż do zamrażarki na ok 20 – 30 minut

bezglutenowy spód

 

6. gęstą część mleka kokosowego przełóż do miski (najlepiej użyć schłodzonego)
7. zmiel erytrytol na puder, dodaj do śmietanki
8. agar rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj
9. śmietankę i erytrol dokładnie ubij mikserem, dodaj wanilię i agar i ponownie zmiksuj
10. włóż na 10 – 15 min do lodówki

 

wegański sernik z figą

 

11. wyjmij z zamrażarki foremkę i przelej sernikową masę
12. włóż do lodówki na 2-3 godziny
13. przed podaniem udekoruj plasterkami figi i pokrojoną czekoladą 

wegański sernik z figą

 

wegański sernik z figą

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY