Zaloguj się Koszyk (0)

#zapytajdietetyka – w jakich produktach znajduje się wapń?

11 czerwca, 2020

Kilka wpisów temu rozmawialiśmy o nabiale i potasie, dziś wpis w cyklu #zapytajdietetyka na tapetę weźmiemy wapń.

Kto martwi się o podaż wapnia w swojej diecie? Szczególnie kobiety, a także osoby prowadzące diety roślinne. Dlatego z racji na Wasze zainteresowanie tym tematem, poruszamy go w cyklu #zapytajdietetyka

Po co nam wapń?

Wapń jest to niezwykle cenny składnik mineralny, buduje kości, zęby, wpływa na prawidłową gospodarkę hormonalną, a także na proces krzepnięcia krwi i pracę mięśni.

Niezwykle ważne jest jego dostarczenie wapnia wraz z dietą, nie z suplementem. Wbrew powszechnie panującej opinii, bez większych problemów możesz dostarczyć wapń w wystarczającej ilości bazując na nieprzetworzonych produktach. Ile to wystarczająco?

Ile wapnia należy spożywać?

Zapotrzebowanie na wapń wynosi:

  • kobiety i mężczyźni w wieku 19-50 lat 1000 mg
  • kobiety i mężczyźni w wieku >51 lat 1300 mg
  • ciąża i laktacja <19 lat 1300 mg
  • ciąża i laktacja ≥19 lat 1000 mg

Weganie bardzo często obawiają się, że spożywają niewystarczające ilości wapnia. Podobnie jest z osobami, które z przyczyn zdrowotnych nie spożywają i martwią się nie braki wapnia w swoim organizmie.

Gdzie znajduje się wapń?

Wapń jest obecny w wielu produktach, m.in:

  • suszone morele i figi
  • zielone sałaty i kapusty
  • brukselka
  • szpinak
  • jarmuż
  • woda wysokozmineralizowana
  • migdały
  • mak
  • sezam
  • nasiona chia
  • soja i produkty sojowe (tofu tempeh, napoje sojowe

 

Prowadzenie zrównoważonej diety naprawdę nie jest trudne. Należy jednak do każdego składnika znajdującego się na talerzu pochodzić jak do najlepszej jakości paliwa dla naszego organizmu.

 

______________________________________________

 

PALIWO Z ROŚLIN 

Czy jesteś już w mojej grupie paliwo z roślin?

Link znajdziesz tutaj Grupa Paliwo z Roślin - jednoczymy tutaj wiebicieli kuchni roślinnej, osoby które już od dawna są na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, a także te osoby, które dopiero planują coś zmienić w swoim menu. To również grupa dla sportowców, którzy poszukują odpowiedzi na nurtujące ich pytania z tematyki diety roślinnej w sporcie. 

Zapraszam Cię serdecznie! Dołącza do nas i buduj roślinną społeczność Paliwo z roślin

 

____________________________________________________________________________________________

Zapraszam Cię do zapoznania się z pozostałymi wpisami z cyklu #zapytajdietetyka

 

 

Masz do mnie jakieś pytania lub sugestie tematów, które powinnam poruszyć z moim cyklu?

Śmiało pisz. Czekam na Twoje komentarze.




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY