Czy grillowanie jest zdrowe?
Wiesz, że to już dwudziesty czwartek, w którym prowadzę cykl #zapytajdietetyka?
Wspaniale się składa, gdyż dziś jest też premiera mojego e-booka Roślinne Grillowanie. E-book to Roślinne Grillowanie (aktualizacja ebooka 01.05.2024 r), a dzisiejszy wpis pragnę poświęcić grillowaniu.
- Czy uważasz, że grillowanie jest (nie)zdrowe?
- Jak często grillujesz?
- Czy starannie wybierasz produkty przeznaczone na grilla?
- Wiesz, że możesz grillować cały rok?
- Czy znasz przepisy na roślinne grillowanie?
Zapraszam Cię do przeczytania mojego artykułu.
Zdrowe grillowanie – czy można zdrowo grillować?
Na pewno wielokrotnie zastanawiasz się, wraz ze zbliżającym się sezonem grillowym, czy grillowanie jest zdrowe?
Jestem przekonana, że wielokrotnie słyszałeś o negatywnym wpływie grillowania na zdrowie, jednak nieraz zdarzyło Ci się zjeść zwęglonego ziemniaczka, czy niemalże spalony kawałek chleba – ale był z grilla, więc kusił zapachem i chrupkością, prawda?
Trudno, ja też pamiętam te smaki. Też nie od zawsze miałam taką wiedzę, jaką mam teraz, nie zawsze wiedziałam, że spalone produkty są szkodliwe. Jednak wracając do grillowania – czy grillowanie może być korzystne dla naszego organizmu?
Z jednej strony wydaje się, że grillowanie jest lepszą alternatywą wobec smażenia, gdyż zdecydowana ilość tłuszczu jest po prostu wytapiana z potraw na skutek obróbki termicznej i danego urządzenia. Z drugiej strony, musisz pamiętać, że podczas grillowania mogą być wytwarzane niebezpieczne dla zdrowia substancje rakotwórcze, które nie pozostaną obojętne wobec Twojego zdrowia. Jak więc znaleźć umiar?
Jakie produkty można grillować?
Szkodliwość lub dobroczynny wpływ grillowania, będzie uzależniony od składników, które wybierzesz. Jeśli zdecydujesz się na zwęgloną kiełbasę, z której kapiący tłuszcz spadając na rozgrzany węgiel wydzielił szereg substancji kancerogennych, to na pewno nie przyczynisz się do kształtowania dobrego zdrowia.
Jeśli Twój wybór padnie na kolorowe, sezonowe warzywa, tofu, produkty z soi, burgery ze strączków czy owoce to możesz być spokojny o swoje zdrowie. Wiesz, że możesz grillować kapustę, sałatę, cukinię, bakłażana, tofu, własnoręcznie przyrządzony seitan, a nawet banany, jabłka i nektarynki?
Nie nakazuję Ci odejścia od Twojej ulubionej kiełbasy czy boczku – ogranicz jedynie ich ilość, a dodaj smakowite przekąski, świeże sałatki czy grillowane owoce. Umiar, zdrowie i rozsądek są kluczowe podczas towarzyskich spotkań.
W e-booku zawarłam aż cztery działy kulinarne, w którym, na nowo odkryjesz rośliny!
Kiedy jest sezon na grillowanie?
Grillować możesz przez cały rok! Użyj do tego domowego grilla elektrycznego, patelni grillowej a nawet piekarnika!
Urządzenia, którymi możesz wyposażyć własną kuchnię niesamowicie pomagają w przygotowaniu posiłków. To jednorazowy wydatek, a pozwala na zaoszczędzenie czasu i cieszenie się wspaniałym smakiem przez cały rok.
Sprawdź na czym grillować
- Grill elektryczny zakupisz w wielu sklepach za około 100 złotych, malutki, przenośny, zamykany grill elektryczny może okazać się świetnym rozwiązaniem dla wspólnych kolacji ze znajomymi.
- Standardowy grill przenośny opalany drewnem, lub węglem drzewnym, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać tego urządzenia. Popularny, szczególnie w Polsce, na spędzanie czasu od maja do października. Grillujemy wszędzie (niestety! – bo nie zawsze szanując innych). Pamiętaj jedynie by nie używać do niego podpałek! Są nasycone szkodliwymi substancjami, które mogą wpływać niekorzystnie na Twoje zdrowie!
- Grill gazowy, urządzenie kombajn. Często zamykany, co pozwala na dodatkowe duszenie potraw. Dania są niezwykle aromatyczne, chrupiące i zdrowe, gdyż nie wydzielają wtedy szkodliwych substancji podczas obróbki termicznej.
Grillowanie w warunkach domowych
- Piekarnik z funkcją grilla, to świetne rozwiązanie. Nowoczesne piekarniki są wyposażone w funkcję grilla, co jest naprawdę fajną sprawą. Jednak nie polecam Ci zmieniać przez to całego piekarnika, to zbyt duży wydatek, zainwestuj wtedy w przenośny grill elektryczny!
- Patelnia grillowa, tak! To super rozwiązanie. Przygotujesz na nie każdą potrawę, dla dodatkowego podduszenia wybranej potrawy możesz zawsze użyć pokrywki. Dzięki rowkom na patelni, tłuszcz jest wytapiany z potrawy, co obniża jego zawartość i ilość kilokalorii w Twoim ulubionym daniu. Patelnie grillowe zazwyczaj są wyposażone w specjalną powłokę, dzięki której żywność nie przylega do jej powierzchni i nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia. Wystarczy marynata lub natłuszczenie potrawy pędzelkiem.
Niezależnie od tego, które urządzenie wybierzesz, pamiętaj że każde z nich należy dokładnie oczyścić, zakonserwować i pielęgnować. Jeżeli na Twojej patelni czy powierzchni grilla elektrycznego pojawią się rysy, to miej świadomość przenikania wielu substancji do żywności. Chroń swoje zdrowie i swoich najbliższych, dbaj o sprzęty i smacznie gotuj!
ZAPOZNAJ SIĘ Z MOIM E-BOOKIEM I POKAŻ ZNAJOMYM JAK SMAKUJĄ ROŚLINY!
Jestem przekonana, że polubisz wszystkie przepisy! Kup e-booka, ciesz się wspaniałym smakiem grillowanym roślin i oznacz nas w swoich social media #roslinnegrillowanie – będzie mi bardzo miło!