Cześć! Witaj w kolejnym wpisie z cyklu #zapytajdietetyka
Dziś nieco inny temat, ale nadal dotyczący żywienia. Porozmawiamy o kaszy gryczanej. Chcę Ci udowodnić, że warto ją spożywać, mimo że często moi Pacjenci kręcą na nią nosem. Nie odpowiada im smak, kolor, intensywny aromat. Jednak nadal twierdzę, że warto ją oswoić we własnej kuchni. Przekonaj się sam. Moim zdaniem kasza gryczana to prawdziwe paliwo z roślin.
Gryka to ziarno o wielu wspaniałych właściwościach. Ma intensywny smak i kolor. Wzbogaca wiele potraw, jest bogata w wiele składników odżywczych, witamin i minerałów.
Co znajdziemy w kaszy gryczanej?
Wapń, magnez, potas, , mangan, witaminy z grupy B i co równie ważne, kasza gryczana zawiera sporą ilość błonnika (100 g kaszy = 6 g błonnika).
Porównanie kalorii i wartości odżywczych kaszy gryczanej palonej (prażonej) – niegotowanej (suchej) i gotowanej. Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu
Składnik | Kasza gryczana niegotowana | Kasza gryczana gotowana |
---|---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 346 kcal / 1448 kJ | 92 kcal / 385 kJ |
Białko | 11,73 g | 3,38 g |
Tłuszcz ogółem | 2,71 g | 0,62 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,591 g | 0,134 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,828 g | 0,188 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,828 g | 0,188 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,060 mg | 0,010 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,768 mg | 0,178 mg |
Węglowodany | 74,95 g | 19,94 g |
Błonnik pokarmowy | 10,3 g | 2,7 g |
Witamina A | 0 I.U. | 0 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. | 0 I.U. |
Witamina E | 0,39 mg | 0,09 mg |
Witamina K1 | ~ | 1,9 µg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
Witamina B1 | 0,224 mg | 0,040 mg |
Witamina B2 | 0,271 mg | 0,039 mg |
Witamina B3 (PP) | 5,135 mg | 0,940 mg |
Witamina B6 | 0,353 mg | 0,077 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 42 µg | 14 µg |
Witamina B12 | 0 µg | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 1,233 mg | 0,359 mg |
Wapń | 17 mg | 7 mg |
Żelazo | 2,47 mg | 0,80 mg |
Magnez | 221 mg | 51 mg |
Fosfor | 319 mg | 70 mg |
Potas | 320 mg | 88 mg |
Sód | 11 mg | 4 mg |
Cynk | 2,42 mg | 0,61 mg |
Miedź | 0,62 mg | 0,15 mg |
Mangan | 1,62 mg | 0,40 mg |
Selen | 8,4 µg | 2,2 µg |
Fluor | ~ | ~ |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Źródło: odzywianie.info.pl
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Kasza gryczana zawiera niski indeks glikemiczny dlatego może być spożywana przez osoby borykające się z insulinoopornością lub chorujące na cukrzycę.
Kasza gryczana jest też zbożem niezawierającym glutenu, a więc mogą ją spożywać osoby ze zdiagnozowaną celiakią lub niecieliakalną nawdrażliwością na gluten.
Wykorzystanie kaszy gryczanej w kuchni
W sklepach możemy znaleźć kaszę gryczaną białą i paloną (prażoną). Ta pierwsza z racji niższego przetworzenia zwiera o wiele więcej cennych składników, jednak obie stanowią wspaniały dodatek lub bazę do wielu dań.
Kaszę gryczaną możemy wykorzystać na wiele sposobów. Zawsze w kuchni jedyne ograniczenie stanowi tylko wyobraźnia.
Często kasza gryczana znajduje się w przepisach moich Pacjentów. Tworzymy budynie z kaszy gryczanej, koktajle, placuszki, chlebki, naleśniki, puddingi, ciasteczka, a także podajemy ją jako dodatek do dań głównych.
Sprawdź moje propozycje na pyszną kaszę gryczaną:
Smacznego!
Źródło:
Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska; “Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki”; Postępy Fitoterapii 1/2014;
Dojczew D, Kowalczyk K. ; “Ogólna charakterystyka oraz właściwości prozdrowotne gryki. ”; Przegląd Zboż-Młyn 2011;
____________________________________________________________________________________________
Zapraszam Cię do zapoznania się z pozostałymi wpisami z cyklu #zapytajdietetyka
- REDUKCJA, A FARMAKOLOGIA
- MASŁO ORZECHOWE, A REDUKCJA
- TARCZYCA, A GLUTEN
- DEFICYT KALORYCZNY CZY AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
- BŁĘDY PACJENTÓW
- PRODUKTY 0 KALORII
- CZY NABIAŁ MOŻE SZKODZIĆ
- JAK DOSTARCZYĆ BIAŁKO NA DIECIE ROŚLINNEJ
- PRODUKTY BOGATE W POTAS
- DIETA BEZGLUTENOWA, A ODCHUDZANIE
- WAPN
- ODŻYWKI BIAŁKOWE
- FORMA NA LATO
- WŁAŚCIWOŚCI PRZYPRAW
- DAKTYLE
- ŻYWIENIE W PRACY
- DZIECKO SPORTOWIEC
- KASZA GRYCZANA
- JAK PLANOWAĆ BY OSZCZĘDZIĆ CZAS I PIENIĄDZE
- MĄDRE ŻYWIENIE PODCZAS UPAŁÓW
- CZY GRILLOWANIE JEST ZDROWE?
- CANIHUA – SUPER FOODS
- WITAMINA D3
Masz do mnie jakieś pytania lub sugestie tematów, które powinnam poruszyć z moim cyklu?
Śmiało pisz. Czekam na Twoje komentarze.