Biblioteka
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-08-27

#zapytajdietetyka - Canihua, andyjskie ziarenka pełne witamin i minerałów




Kaniłła to naprawdę wdzięczna nazwa dla tych malutkich ziarenek. Nazywana innymi słowy kuzynką komosy ryżowej, która już od wielu lat gości na naszym rynku, jest naturalnie bezglutenowym ziarnem pochodzącym z Peru lub Boliwii.

Canihua na pewno znajdzie swoich zwolenników wśród osób prowadzących dietę bezglutenową z racji na nietolerancję tego składnika czy samą celiakię. To pseudo zboże świetnie zastępuje podstawowe produkty jakimi są kasza, ryż, czy makaron.

Jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga namaczania w wodzie w celu wypłukania saponin nadających gorzki posmak.

 

Tak, to nieco inny wpis, niż te, do których jesteś przyzwyczajony. Ale nadal w tym samym cyklu - #zapytajdietetyka

Wpadłam na pomysł zapoznania Cię z mniej sławnymi produktami, gdyż wielokrotnie o super foods pytają mnie moi podopieczni - korzystaj i czytaj dalej o canihua.

 

Canihua - Wartości odżywcze dla 100 g:

  • Wartość energetyczna – 1.588 kJ / 377 kcal
  • Białko – 15,1 g
  • Węglowodany – 55,8 g – z tego cukier – 3,0 g
  • Tłuszcz – 8,3 g – w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 1,5 g
  • Błonnik – 9,5 g
  • Sól – 0,03 g
  • Żelazo – 8,2 mg (pokrywa 59% dziennego zapotrzebowania)
  • Kwas foliowy – 246 µg (pokrywa 123% dziennego zapotrzebowania)
  • Magnez – 214 mg (pokrywa 57% dziennego zapotrzebowania)
  • Cynk – 3,3 mg (pokrywa 33% dziennego zapotrzebowania)

Canihua - Super foods?

Jak widać CANIHUA jest niezwykle cennym ziarnem, posiadającym doskonały profil aminokwasowy (szczególnie wysoka zawartość lizyny).

Prócz wysokiej zawartości BIAŁKA, jest bogata w żelazo, a więc jest to kolejny składnik przeważający na jej korzyść, dzięki któremu może stanowić doskonałe źródło pokarmowe dla osób prowadzących dietę wegańską. 

Caniłła to również wysoka zawartość błonnika tak cennego dla dobrej pracy jelit, a więc powinny sięgać po nią również osoby będące na dietach redukcyjnych.

Tylko 3 łyżki dorzucone np. do koktajlu czy zupy wzbogacą Twoją dietę o 8-10 g błonnika,  zaspokoją ok. 30% zapotrzebowania na białko i ok. 90% na żelazo - doskonale, prawda?

superfoods

Canihua - Źródło przeciwutleniaczy

Canihua niezwykłe moce zawdzięcza głównie kwercetynie i izoramnetynom, które unicestwiają wolne rodniki, wpływają na spowolnienie pojawiania się efektów mijającego czasu, a także wpłyną na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Smak

Narazie jestem jeszcze w fazie testów, dopiero została smakowana w naszym domu w wersji na słodko w formie śniadaniowej owsianki - kaniłłanki? :) W smaku nie wyróżnia się niczym szczególnym, wręcz mogłabym ją pomylić z komosą ryżową - zresztą w wyglądzie niczym sobie nie ustępują. Planuję stworzyć kilka przepisów z jej wykorzystaniem, o których na pewno Was poinformuję.

naturalnie bezglutenowe

Canihua - Podsumowanie

Jak wskazuję powyżej Canihua to rzeczywiście niezwykle cenne ziarno. Zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych i posiada dobry profil białkowy. Do tego bogata w błonnik i przeciutleniacze. Czy jest niezbędna w naszej diecie? Na pewno nie! 

Polecam ją natomiast osobom będącym z racji na swój stan zdrowia na diecie beglutenowej, które poszukują cennych ziaren i naturalnie bezglutenowych zbóż. Caniłła to również super foods dla wegan, jednak też nie jest dla nich koniecznością.

Cudownie, że nasz rynek nieustannie się rozwija i przybywa na nim wielu dobrych produktów. Nie zapominajmy jednak o "starych, dobrych" produktach będących również cennym źródłem makro i mikro składników, od których nie powinniśmy stronić w naszej diecie, jak choćby wszelkie kasze, pełnoziarniste pieczywo, makarony czy zapomniane ziemniaki.

 

Jeśli masz sugestie dotyczące wpisów z cyklu #zapytajdietetyka to chętnie poznam Twoje propozycje - tutaj lub na moim funpage: FACEBOOK grupa PALIWO Z ROŚLIN

____________________________________________________________________________________________

Zapraszam Cię do zapoznania się z wcześniejszymi wpisami z cyklu #zapytajdietetyka

 

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN