Zaloguj się Koszyk (0)

Fasola z makaronem i warzywami – ekspresowy obiad pełen witamin i białka

5 października, 2018
fasola z makaronem szybki obiad paliwo z roślin

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 422 kcal
Białko: 19,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 71,5 g

SKŁADNIKI

50 g makaronu pszennego razowego (nie musi być spaghetti, ale dobrze wygląda :))
20 g fasoli (z puszki)
20 g soczewicy (z puszki)
100 g jarmużu
80 g pieczarek
100 g cukinii
1 łyżka przecieru pomidorowego (lub ajwaru)
100 g marchwi
20 g kukurydzy (z puszki)
8g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (1 łyżka)

No i co z tym białkiem w posiłkach bezmięsnych? Nie da się pokryć odpowiedniego zapotrzebowania na ten składnik? Terefere, akurat!

Da się! I to jak smakowicie. Moja propozycja obiadowa nie dość, że zawiera jego dużą ilość, to całość dania nie przekracza 500 kcal w porcji! 

Użyłam w niej produkty dostępne przez cały rok, nie sugeruję Ci byś gotował osobno fasolę, soczewicę i kukurydzę… można już kupić wygodne strączki w puszce (spokojnie, raz na jakiś czas na pewno nie zatrują Cię żadnymi strasznymi metalami) i w dodatku gotowane na parze lub po prostu w wodzie.

Wiele z nas żyje szybko, ba! Zastanawiam się kto nie żyje szybko… mamy niewiele czasu na zjedzenie posiłku, a co dopiero na jego przygotowanie. Dlatego moja propozycja jest właśnie dla takich osób. Zapraszam!

 

 

Jednogarnkowy ekspresowy obiad pełen witamin i białka

 

fasola z makaronem i warzywami

 

WYKONANIE:

1. Makaron ugotuj aldente
2. Pieczarki pokrój w plastry, usmaż na oliwie z oliwek.
3. Dodaj do pieczarek pokrojoną cukinię i startą na grubych oczkach marchew, podsmaż.
4. Dodaj jarmuż, delikatnie pomieszaj, dodaj fasolę, soczewicę, kukurydzę.
5. Łyżkę przecieru rozrób z wodą i polej gotujące się warzywa, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Całość wymieszaj z makaronem, podaj ciepłe (możesz też zjeść na zimno zabierając na wynos do pudełka)

 

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY