Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i kaparów
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1456 kcal |
Białko | 60 g |
Tłuszcz | 83,2 g |
Węglowodany | 106,8 g |
Składniki
- 150 g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
- 70 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy oliwek
- 30 g oliwy z oliwek (może być z pomidorów)
- 80 g pestek dyni
- sól, pieprz, czubryca czerwona - ilość według smaku
- 2 łyżki kaparów odsądzonych z zalewy
Sposób przygotowania
- Przepłucz soczewicę w zimnej wodzie (2-3 razy), zalej wrzątkiem i ugotuj (max 10-12 min.)
- Przełóż do kielicha blendera i dodaj pestki dyni, suszone pomidory, kapary i oliwę.
- Dokładnie zmiksuj, dopraw i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowaną pastę schowaj do słoika i przechowuj maksymalnie do 6 dni w lodówce.
Strączki, a właściwie czerwona soczewica, bo o niej tutaj mowa, to doskonałe źródło białka, witamin i wielu minerałów. Czerwona soczewica, szczególnie dla początkujących na diecie roślinnej jest idealnym składnikiem wielu potraw, past, ciast. Smakuje saute, w zupie krem i na wiele różnych sposobów.
Łatwość jej przygotowania, wysoka strawność i zawartość wartościowych aminokwasów sprawia, że sąjestdoskonałym pożywieniem, nie tylko dla WEGAN, ale i dla osoby gustującej w potrawach mięsnych.
Pasta z czerwonej soczewicy
Pastę wykorzystasz do śniadań, przekąsek lub kolacji. Sprawdzi się w formie smarowidła do pieczywa, naleśników czy gofrów. Możesz ją również wykorzystać do obiadu, jako dodatek do ryżu czy innych strączków i zbóż. Jest genialnym zamiennikiem hummusu, a więc możesz też ją zaproponować jako dodatek do surowych warzyw w formie słupków.
Jest naprawdę bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Naturalna słodycz soczewicy w połączeniu z aromatycznymi pomidorami z domowej zalewy na bazie oliwy, dodatku podstawowych przypraw i pestek dyni sprawia, że pasta staje się jednym z ulubionych dodatków do wszystkich posiłków.
Możesz przechowywać ją do 5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
SMACZNEGO
Szukasz genialnych diet z wykorzystaniem prostych dań i przepisów? Zapraszam Cię tutaj:
Czerwona soczewica = Tankuj Paliwo z Roślin
Od ponad 8 lat prowadzę dietę roślinną. Przez trzy lata była to ścisła dieta wegańska, obecnie z racji na częstotliwość wyjazdów ze sportowcami, jest to dieta wegetariańska. Moi podopieczni, zarówno sportowcy zawodowi, amatorzy, jak i osoby aktywne hobbistycznie, prowadzą różne rodzaje diet roślinnych. To właśnie dla nich i dla Ciebie przygotowałam genialne diety, które znajdziesz na mojej stronie. Dzięki tym dietom zaoszczędzisz czas, pieniądze i poprawę zdrowia. Zyskasz nowe umiejętności, wiedzę, świetne pomysły kulinarne i przede wszystkim – zapewnisz organizmowi wsparcie w postaci odpowiednio zbilansowanych posiłków. Sprawdź co mam dla Ciebie.
- dieta fleksitariańska ZIMOWA
- wegańska ZIMOWA
- wegetariańska ZIMOWA
- dieta fleksitariańska CAŁOROCZNA
- wegańska CAŁOROCZNA
- diety sportowe również w wersji roślinnej
Przeczyta dlaczego warto jeść rośliny: