Fasola z makaronem i warzywami – ekspresowy obiad pełen witamin i białka
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 422 kcal |
Białko | 19,5 g |
Tłuszcz | 10,5 g |
Węglowodany | 71,5 g |
Składniki
- 50 g makaronu pszennego razowego (nie musi być spaghetti, ale dobrze wygląda :))
- 20 g fasoli (z puszki)
- 20 g soczewicy (z puszki)
- 100 g jarmużu
- 80 g pieczarek
- 100 g cukinii
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (lub ajwaru)
- 100 g marchwi
- 20 g kukurydzy (z puszki)
- 8g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (1 łyżka)
No i co z tym białkiem w posiłkach bezmięsnych? Nie da się pokryć odpowiedniego zapotrzebowania na ten składnik? Terefere, akurat!
Da się! I to jak smakowicie. Moja propozycja obiadowa nie dość, że zawiera jego dużą ilość, to całość dania nie przekracza 500 kcal w porcji!
Użyłam w niej produkty dostępne przez cały rok, nie sugeruję Ci byś gotował osobno fasolę, soczewicę i kukurydzę… można już kupić wygodne strączki w puszce (spokojnie, raz na jakiś czas na pewno nie zatrują Cię żadnymi strasznymi metalami) i w dodatku gotowane na parze lub po prostu w wodzie.
Wiele z nas żyje szybko, ba! Zastanawiam się kto nie żyje szybko… mamy niewiele czasu na zjedzenie posiłku, a co dopiero na jego przygotowanie. Dlatego moja propozycja jest właśnie dla takich osób. Zapraszam!
Jednogarnkowy ekspresowy obiad pełen witamin i białka
WYKONANIE:
1. Makaron ugotuj aldente
2. Pieczarki pokrój w plastry, usmaż na oliwie z oliwek.
3. Dodaj do pieczarek pokrojoną cukinię i startą na grubych oczkach marchew, podsmaż.
4. Dodaj jarmuż, delikatnie pomieszaj, dodaj fasolę, soczewicę, kukurydzę.
5. Łyżkę przecieru rozrób z wodą i polej gotujące się warzywa, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Całość wymieszaj z makaronem, podaj ciepłe (możesz też zjeść na zimno zabierając na wynos do pudełka)