Jaglanka z owocami i ziarnami surowego kakao
22 września 2018
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 366,3 kcal |
Białko | 13,8 g |
Tłuszcz | 9,6 g |
Węglowodany | 57,8 g |
Składniki
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 150 ml napoju sojowego
- 1 kiwi
- 100 g borówek
- 1 kiwi
- 10 g surowego kakao
Kasza jaglana podobnie jak komosa, o której pisałam tutaj Komosa ryżowa (quinoa) jest wartościową bazą do wielu dań. Najbardziej powszechne to tabbouleh, dodatek do zup kremów, budyń, czy po prostu jaglanka.
Kasza jest lekko strawna, a także zasadotwórcza – co oznacza, że pozwala na zachowanie równowagi zasadowo-kwasowej w naszym organizmie, jeżeli składników o właściwościach kwasotwórczych jest zbyt wiele.
Kasza jaglana jest bogata w antyoksydanty, magnez, krzem, fosfor i wapń.
Składnik | Kasza jaglana niegotowana | Kasza jaglana gotowana |
---|---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 378 kcal / 1582 kJ | 119 kcal / 498 kJ |
Białko | 11,02 g | 3,51 g |
Tłuszcz ogółem | 4,22 g | 1,00 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,723 g | 0,172 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,773 g | 0,184 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 2,134 g | 0,508 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,118 mg | 0,028 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 2,015 mg | 0,480 mg |
Węglowodany | 72,85 g | 23,67 g |
Błonnik pokarmowy | 8,5 g | 1,3 g |
Witamina A | 0 I.U. | 0 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. | 0 I.U. |
Witamina E | 0,05 mg | 0,02 mg |
Witamina K1 | 0,9 µg | 0,3 µg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
Witamina B1 | 0,421 mg | 0,106 mg |
Witamina B2 | 0,290 mg | 0,082 mg |
Witamina B3 (PP) | 4,720 mg | 1,330 mg |
Witamina B6 | 0,384 mg | 0,108 mg |
Kwas foliowy | 85 µg | 19 µg |
Witamina B12 | 0 µg | 0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,848 mg | 0,171 mg |
Wapń | 8 mg | 3 mg |
Żelazo | 3,01 mg | 0,63 mg |
Magnez | 114 mg | 44 mg |
Fosfor | 285 mg | 100 mg |
Potas | 195 mg | 62 mg |
Sód | 5 mg | 2 mg |
Cynk | 1,68 mg | 0,91 mg |
Miedź | 0,75 mg | 0,16 mg |
Mangan | 1,63 mg | 0,27 mg |
Selen | 2,7 µg | 0,9 µg |
Fluor | ~ | ~ |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Fitosterole | ~ | ~ |
Tabela pochodzi z: www.odzywianie.info.pl
Naprawdę warto ją dodać do tygodniowego jadłospisu pod wieloma postaciami – względem upodobań.
JAK UGOTOWAĆ kaszę jaglaną by pozostała sypka?
- Najważniejsze to zachować odpowiednie proporcje. Na 1,5 porcji wody dodaj 1 porcję kaszy
- Przepłucz wrzątkiem na sitku (możesz powtórzyć dwa razy) – kasza straci wtedy charakterystyczną goryczkę, a następnie przełóż do garnka i zalej wrzątkiem.
- Gotuj 4 minuty na wolnym ogniu, przykryj, pozostaw do całkowitego wchłonięcia wody
WYKONANIE:
- Ugotuj kaszę (możesz zmienić na wodę, inny napój roślinny, lub mleko krowie)
- Dodaj owoce i surowe kakao
SMACZNEGO