Menu

Jaglanka z owocami i ziarnami surowego kakao

22 września 2018
Jaglanka z owocami i ziarnami surowego kakao
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 366,3 kcal
Białko 13,8 g
Tłuszcz 9,6 g
Węglowodany 57,8 g

Składniki

  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 150 ml napoju sojowego
  • 1 kiwi
  • 100 g borówek
  • 1 kiwi
  • 10 g surowego kakao

Kasza jaglana podobnie jak komosa, o której pisałam tutaj Komosa ryżowa (quinoa) jest wartościową bazą do wielu dań. Najbardziej powszechne to tabbouleh, dodatek do zup kremów, budyń, czy po prostu jaglanka.

Kasza jest lekko strawna, a także zasadotwórcza – co oznacza, że pozwala na zachowanie równowagi zasadowo-kwasowej w naszym organizmie, jeżeli składników o właściwościach kwasotwórczych jest zbyt wiele.

Kasza jaglana jest bogata w antyoksydanty, magnez, krzem, fosfor i wapń.

 

Składnik Kasza jaglana niegotowana Kasza jaglana gotowana
Kalorie (wartość energetyczna) 378 kcal / 1582 kJ 119 kcal / 498 kJ
Białko 11,02 g 3,51 g
Tłuszcz ogółem 4,22 g 1,00 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,723 g 0,172 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,773 g 0,184 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,134 g 0,508 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,118 mg 0,028 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 2,015 mg 0,480 mg
Węglowodany 72,85 g 23,67 g
Błonnik pokarmowy 8,5 g 1,3 g
Witamina A 0 I.U. 0 I.U.
Witamina D 0 I.U. 0 I.U.
Witamina E 0,05 mg 0,02 mg
Witamina K1 0,9 µg 0,3 µg
Witamina C 0 mg 0 mg
Witamina B1 0,421 mg 0,106 mg
Witamina B2 0,290 mg 0,082 mg
Witamina B3 (PP) 4,720 mg 1,330 mg
Witamina B6 0,384 mg 0,108 mg
Kwas foliowy 85 µg 19 µg
Witamina B12 0 µg 0 µg
Kwas pantotenowy 0,848 mg 0,171 mg
Wapń 8 mg 3 mg
Żelazo 3,01 mg 0,63 mg
Magnez 114 mg 44 mg
Fosfor 285 mg 100 mg
Potas 195 mg 62 mg
Sód 5 mg 2 mg
Cynk 1,68 mg 0,91 mg
Miedź 0,75 mg 0,16 mg
Mangan 1,63 mg 0,27 mg
Selen 2,7 µg 0,9 µg
Fluor ~ ~
Cholesterol 0 mg 0 mg
Fitosterole ~ ~
Tabela pochodzi z: www.odzywianie.info.pl

Naprawdę warto ją dodać do tygodniowego jadłospisu pod wieloma postaciami – względem upodobań.

 

JAK UGOTOWAĆ kaszę jaglaną by pozostała sypka?

 

  • Najważniejsze to zachować odpowiednie proporcje. Na 1,5 porcji wody dodaj 1 porcję kaszy
  • Przepłucz wrzątkiem na sitku (możesz powtórzyć dwa razy) – kasza straci wtedy charakterystyczną goryczkę, a następnie przełóż do garnka i zalej wrzątkiem.
  • Gotuj 4 minuty na wolnym ogniu, przykryj, pozostaw do całkowitego wchłonięcia wody

 

WYKONANIE:

 

  1. Ugotuj kaszę (możesz zmienić na wodę, inny napój roślinny, lub mleko krowie)
  2.  Dodaj owoce i surowe kakao

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)