Fasola z masłem orzechowym
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 274 kcal |
Białko | 13 g |
Tłuszcz | 8,8 g |
Węglowodany | 31,6 g |
Składniki
- 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła orzechowego
Dieta wegańska przez wiele osób uznawana jest za niedoborową. Nic bardziej mylnego. Roślinnych źródeł białka jest naprawdę pod dostatkiem. Wystarczy, że połączysz w jednym posiłku kilka składników zawierających wspomniany makroskładnik i otrzymasz pełen zestaw potrzebnych dla zdrowia aminokwasów.
Połączenie, które chcę Ci zaproponować jest idealny na diecie wegańskiej, gdyż zawiera białko, ale także i żelazo zawarte w natce pietruszki. Dodatkowo znajdziesz tutaj kilka innych potrzebnych witamin i związków odżywczych zawartych w czosnku. Posiłek idealny :)Propozycję możesz wykorzystać do wszystkich dań – do kanapek, naleśników, do obiadu dodając kaszę, czy ryż, a także jako przekąskę w pracy (nie dodawaj tylko czosnku :))
Zerknij banalny w wykonaniu przepis:
Fasolka z masłem orzechowym
wykonanie:
- Przepłucz fasolkę konserwową i przełóż do naczynia (oczywiście możesz użyć surowej, którą najpierw odpowiednio długo musisz gotować).
- Przeciśnij przez praskę czosnek i posiekaj drobno natkę pietruszki
- Połącz fasolkę z czosnkiem i natką, dopraw solą i pieprzem, dodaj masło orzechowe.
- Dokładnie wymieszaj.
wskazówka: całość możesz zmiksować, otrzymasz wtedy przepyszną pastę, którą możesz wykorzystać na kanapki, do naleśników, czy tortilli.
wskazówka: zamiast czosnku możesz dodać syrop z agawy lub ksylitol, otrzymasz wtedy wersję na słodko (fasolka, słodzidło, masło orzechowe) – SMAKUJE RÓWNIE WYŚMIENICIE.
smacznego