Menu

Pasta z bobu z olejem lnianym

12 lipca 2018
Pasta z bobu z olejem lnianym
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 92,5 kcal
Białko 5,2 g
Tłuszcz 4,5 g
Węglowodany 6 g

Składniki

  • 400 g ugotowanego bobu
  • 30 ml oleju lnianego
  • 20 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/4 szklanki wody
  • sól morska jodowana

BÓB, to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niecierpliwością czekam cały rok na sezon, w którym można się zajadać tą zieloną fasolką na różne sposoby.

Tym razem zdecydowanie przesadziłam podczas zakupów (zamiarem było mrożeniem w celu gromadzenia zapasów, ale miejsce w zamrażarce już się skończyło), więc musiałam wymyślić inny sposób niż sałatka (polecam z truskawkami i rukolą), kotlety z bobu, zupa krem i jako dodatek do dań głównych stanowiący najważniejsze źródło białka (przynajmniej w formie dania obiadowego).

Łapcie przepis na banalnie prostą w wykonaniu i przepyszną pastę z bobu.

 

Pasta z bobu z olejem lnianym

 

 

WYKONANIE:

  1. Ugotuj bób do miękkości, pozostaw do wystudzenia
  2. Przerzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. W razie potrzeby dodaj więcej przegotowanej wody.

SMACZNEGO

 

Spróbuj też przepisów na pozostałe pasty

Pasta z zielonego groszku

Pasta z czerwonej soczewicy

Hummus z suszoną śliwką

Hummus z czarnuszką

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)