Pasta z bobu z olejem lnianym
12 lipca 2018
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 92,5 kcal |
Białko | 5,2 g |
Tłuszcz | 4,5 g |
Węglowodany | 6 g |
Składniki
- 400 g ugotowanego bobu
- 30 ml oleju lnianego
- 20 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/4 szklanki wody
- sól morska jodowana
BÓB, to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niecierpliwością czekam cały rok na sezon, w którym można się zajadać tą zieloną fasolką na różne sposoby.
Tym razem zdecydowanie przesadziłam podczas zakupów (zamiarem było mrożeniem w celu gromadzenia zapasów, ale miejsce w zamrażarce już się skończyło), więc musiałam wymyślić inny sposób niż sałatka (polecam z truskawkami i rukolą), kotlety z bobu, zupa krem i jako dodatek do dań głównych stanowiący najważniejsze źródło białka (przynajmniej w formie dania obiadowego).
Łapcie przepis na banalnie prostą w wykonaniu i przepyszną pastę z bobu.
Pasta z bobu z olejem lnianym
WYKONANIE:
- Ugotuj bób do miękkości, pozostaw do wystudzenia
- Przerzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
- W razie potrzeby dodaj więcej przegotowanej wody.
SMACZNEGO