Menu

Jogurt sojowy z dodatkami

4 lutego 2020
Jogurt sojowy z dodatkami
Czas przygotowania: 2 minuty
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 372,1 kcal
Białko 21,1 g
Tłuszcz 19,8 g
Węglowodany 31,6 g

Składniki

  • jogurt sojowy 250 g
  • morele suszone niesiarkowane 30 g (5 sztuk)
  • nasiona konopii - łuskane 10 g
  • kakao 4 g
  • masło z orzechów arachidowych - naturalne 15 g

Lubię szybkie rozwiązania. Proste produkty, nieprzetworzone bazowe składniki, które po połączeniu w całość dają wspaniały smak i pełną kompozycję pełnowartościowego posiłku.

 

Dla wegan i wegetarian

 

Często moi Pacjenci będący lub też dopiero przechodzący na dietę roślinną (niezależnie czy wegetariańską czy wegańską) tęsknią za jogurtem. Zawsze proponuję im wtedy jogurt sojowy  naturalny (polecam jogurt z firmy TAKE IT VEGGIE, który zakupicie w sklepie Kaufland) i masę wspaniałych składników. Jogurt ma wspaniały skład, stanowi też źródło białka i wapnia. Wystarczy dodać do niego ulubione i wartościowe składniki i otrzymamy wspaniałe śniadanie, kolację, II śniadanie czy przekąskę.

 

Dla insulinoopornych i dla cukrzyków

 

Moja propozycja dotyczy również osób, które borykają się z insulinoopornością lub cukrzycą, gdyż danie ma niski indeks i ładunek glikemiczny. Może być też dobrą alternatywą dla tych, którzy „boją się” węglowodanów – oczywiście niepotrzebnie, ale ten wpis dotyczy innego tematu.

Biegnijcie więc do sklepu i składajcie ten oto przepis:

 

WYKONANIE:

  1. Pokój morele na kawałeczki – wybieraj morele niesiarkowane – ja zawsze zakupuję je w www.krukam.pl
  2. Przełóż jogurt do miseczki
  3. Posyp kakao
  4. Dodaj nasiona konopii (również kupuję w www.krukam.pl)
  5. Polej masłem orzechowym  (i tą kupuję w www.krukam.pl)

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)