Pierwszy wpis z cyklu NA WYNOS przeznaczony jest dla osób aktywnych. Jego spora kaloryczność – ponad 500 kcal – na posiłek sprawia, iż na pewno nie posłuży kanapowym leniuszkom, jednak mniemam, że należycie walczycie ze swoimi słabościami 🙂
Pomysły na wynos
Wpisy tworzę po to, abyście mogli je jak najlepiej wykorzystać i w swoim pełnowartościowym menu. Ideą cyklu NA WYNOS jest tworzenie dań na drugie śniadanie i obiad, które zazwyczaj spożywamy poza domem. Chcę Wam pokazać, że przygotowanie pełnowartościowych posiłków nie musi być czasochłonne ani trudne, a na pewno smaczne i odżywcze.
Smakowitość potraw i pieczywa
Przy okazji użycia głównego składnika, jakim jest pieczywo, chciałam poruszyć z Wami temat dotyczący wysokiej smakowitości. Zamknij oczy, pomyśl o smakowitym chlebie z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem… czy potrafisz poprzestać na zjedzeniu tylko jednej kromeczki? Czy potrafisz zakończyć delektowanie się drożdżówką tylko na jednej małe sztuce?
Pieczywo charakteryzuje się wysoką smakowitością, ta natomiast na pewno nie pomaga nam w ograniczeniu danego składnika, do przeznaczonej do naszego zapotrzebowania ilości kalorii. Wysoka smakowitość pojawia się dzięki połączeniu węglowodanów i tłuszczy, które naturalnie nie występuje w naturze.. Jedyny wyjątek stanowią orzechy nerkowca – pomyśl więc, czy potrafisz zjeść tylko kilka sztuk nerkowców? Cała paczka znika w mgnieniu oka 🙂 Ot właśnie o tym piszę…