Lubicie śliwki? Ja uwielbiam! Zarówno świeże jak i suszone! Śliwki to super owoce, są sycące i nadają się do dań słodkich jak i wytrawnych (nie wspominając nawet o wspaniałych konfiturach). Do tego są naprawdę odżywcze i mają sporo witamin.
Wartości odżywcze śliwek (w 100 g)
Wartość energetyczna - 46 kcal
Białko ogółem - 0.70 g
Tłuszcz - 0.28 g
Węglowodany - 11.42 g (w tym cukry proste 9.92)
Błonnik - 1.4 g
Witaminy
Witamina C – 9.5 mg
Tiamina – 0.028 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.417 mg
Witamina B6 - 0.029 mg
Kwas foliowy - 5 µg
Witamina A – 345 IU
Witamina E – 0.26 mg
Witamina K - 6.4 µg
Minerały
Wapń – 6 mg
Żelazo - 0.17 mg
Magnez - 7 mg
Fosfor - 16 mg
Potas - 157mg
Sód – 0 mg
Cynk - 0.10 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Łapcie banalny przepis!
CZEKLADOWA OWSIANKA ZE ŚLIWKĄ I TAHINI
WYKONANIE:
-
Płatki zagotuj w mleku (8 minut), mieszaj co 2-3 minuty
-
Dodaj łyżeczkę kakao, pokrojone śliwki, gotuj kolejne 2 minuty
-
Przełóż do miseczki, dodaj kostkę czekolady i polej tahini
Moja propozycja dostarcza prawie 20g białka i 50 g węglowodanów, idealnie nadaje się na posiłek po treningu lub odżywcze śniadanie czy kolację.
SMACZNEGO