Menu

Obłędnie czekoladowe ciasto – czekoladowa lawa

30 maja 2019
Obłędnie czekoladowe ciasto – czekoladowa lawa
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 227,3 kcal
Białko 4,8 g
Tłuszcz 17,4 g
Węglowodany 12,3 g

Składniki

  • 1 l mleka kokosowego (tylko gęsta część)
  • 5 łyżek masła orzechowego (gładkie, bez soli i cukru)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka daktyli
  • 1,5 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka orzechów ziemnych
  • 4 łyżeczki chia
  • 3 łyżki ekspandowanego proso

Najlepsze smakołyki zawsze wychodzą z potrzeby chwili i sytuacji. Bez przepisu, bez inspiracji, ze składników, które przeważnie są w szafkach czy lodówce, lub też wręcz w nich przeszkadzają. Tak też było od dawna z mlekiem kokosowym, które czekało od dawna na swój debiut po wielkim zapomnieniu.

Ciasto jest banalne w wykonaniu, warto wstrzymać się z jego krojeniem i delektowaniem się całą noc – gdyż dopiero po odpowiednim leżakowaniu w lodówce ma odpowiednią konsystencję.

Nazwałam je CZEKOLADOWA LAWA, gdyż właśnie taką prawdziwą lawę przypomina. Gęste, klejące, ale chrupiące i niezbyt słodkie. Nie ma w nim dodatkowego cukru, tłuszczy trans, mleka, ani glutenu – a więc nadaje się dla wszystkich, bez ograniczeń.

Czerpcie na zdrowie i dobry smak, smacznego upajania się w  CZEKOLADOWEJ LAWIE 

 

Czekoladowe brownie z chrupkami – obłędnie pyszne

Czekoladowe brownie z chrupkami – obłędnie pyszne

 

WYKONANIE:

  1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do momentu napęcznienia owoców
  2. Zmiksuj w blenderze płatki jaglane, namoczone daktyle i orzechy ziemne, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj
  3. Masę przełóż do foremki i dokładnie wyłóż nią spód formy, dobrze dociśnij
  4. Przełóż do zamrażarki na czas robienia czekoladowej lawy
  5. Gęstą część mleka – u nas real thai – przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia
  6. Dodaj pokruszoną czekoladę – gorzka (u nas 90%), kakao i masło orzechowe
  7. Dobrze wymieszaj – ja użyłam do tego trzepaczki by usunąć ewentualne grudki
  8. Wyjmij foremkę z zamrażarki, posyp spód ciasta mieszanką orzechów i ekspandowanego prosa
  9. Wylej czekoladową masę i posyp z góry mieszanką orzechową
  10. Wstaw do lodówki, na min. kilka godzin – najlepiej całą noc

 

Czekoladowe brownie z chrupkami – obłędnie pyszne

Czekoladowe brownie z chrupkami – obłędnie pyszne

Czekoladowe brownie z chrupkami – obłędnie pyszne

Czekoladowe brownie z chrupkami – obłędnie pyszne

 

SMACZNEGO

 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)