Zaloguj się Koszyk (0)

Obłędnie czekoladowe ciasto – czekoladowa lawa

30 maja, 2019
czekoladowe ciasto bez pieczenia paliwo z roślin

Czas przygotowania: 20 minut

25 porcji
Kalorie: 227,3 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 17,4 g
Węglowodany: 12,3 g

SKŁADNIKI

CZEKOLADOWA MASA
1 l mleka kokosowego (tylko gęsta część)
5 łyżek masła orzechowego (gładkie, bez soli i cukru)
3 łyżki gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady

SPÓD
1 szklanka daktyli
1,5 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki orzechów ziemnych
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

ORZECHY
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka orzechów ziemnych
1 łyżka chia
3 łyżki ekspandowanego proso

Najlepsze smakołyki zawsze wychodzą z potrzeby chwili i sytuacji. Bez przepisu, bez inspiracji, ze składników, które przeważnie są w szafkach czy lodówce, lub też wręcz w nich przeszkadzają. Tak też było od dawna z mlekiem kokosowym, które czekało od dawna na swój debiut po wielkim zapomnieniu.

Ciasto jest banalne w wykonaniu, warto wstrzymać się z jego krojeniem i delektowaniem się całą noc – gdyż dopiero po odpowiednim leżakowaniu w lodówce ma odpowiednią konsystencję. 

Nazwałam je CZEKOLADOWA LAWA, gdyż właśnie taką prawdziwą lawę przypomina. Gęste, klejące, ale chrupiące i niezbyt słodkie. Nie ma w nim dodatkowego cukru, tłuszczy trans, mleka, ani glutenu – a więc nadaje się dla wszystkich, bez ograniczeń.

Czerpcie na zdrowie i dobry smak, smacznego upajania się w  CZEKOLADOWEJ LAWIE 

 

Czekoladowe brownie z chrupkami – obłędnie pyszne

 

wegańskie ciasto

 

WYKONANIE:

  1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do momentu napęcznienia owoców
  2. Zmiksuj w blenderze płatki jaglane, namoczone daktyle i orzechy ziemne, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj
  3. Masę przełóż do foremki i dokładnie wyłóż nią spód formy, dobrze dociśnij
  4. Przełóż do zamrażarki na czas robienia czekoladowej lawy
  5. Gęstą część mleka – u nas real thai – przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia
  6. Dodaj pokruszoną czekoladę – gorzka (u nas 90%), kakao i masło orzechowe
  7. Dobrze wymieszaj – ja użyłam do tego trzepaczki by usunąć ewentualne grudki
  8. Wyjmij foremkę z zamrażarki, posyp spód ciasta mieszanką orzechów i ekspandowanego prosa
  9. Wylej czekoladową masę i posyp z góry mieszanką orzechową
  10. Wstaw do lodówki, na min. kilka godzin – najlepiej całą noc

 

wegańskie ciasto

wegańskie ciasto

 

ciasto czekeoladowe

SMACZNEGO

 





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY