Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 116,2 kcal |
Białko | 3,6 g |
Tłuszcz | 4,9 g |
Węglowodany | 15,9 g |
Składniki
- 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek masła orzechowego (u nas pasta 100% orzechów www.krukam.pl)
- 1 laska wanilii
- 5 świeżych daktyli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 ml mleka roślinnego (u nas sojowe)
- 50 g gorzkiej czekolady
Nasi znajomi wiedzą, że by nas odwiedzić nie trzeba zapowiadać się z wyprzedzeniem.
Uwielbiamy gdy dzwonią mówiąc – „nastawiajcie wodę na kawę, zaraz będziemy”. Wiadomo, że mówiąc – kawa – mają na znaczeniu ciasteczka. Na pewno chcą ciasteczek. Na pewno na nie czekają. My też lubimy ciasteczka.
Jako, że z domu rodzinnego wynieśliśmy zwyczaj – by do kawy zawsze było coś dobrego – to w naszych szafkach czekają ekspresowe produkty, z których zawsze można wyczarować coś pysznego, szybkiego i idealnego do poczęstowania gości.
Na co dzień nie korzystamy z puszkowanych produktów, jednak gdy nie ma czasu na gotowanie to są one idealne i wtedy przymykamy oko na szkodliwe babole 🙂
Produkty, które zawsze czekają na „już” to przeważnie: puszka cieciorki, puszka kukurydzy i groszku, masło orzechowe.
Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą
WYKONANIE:
- Odcedź i dokładnie opłucz cieciorkę (jeśli unikasz puszek lub już ugotowanych produktów, to ugotuj 1/2 szklanki suchych ziaren).
- Daktyle zalej ciepłą wodą na ok 5-10 min w celu porządnego nasączenia i miękkości.
- Dodaj pastę orzechową, wanilię, sodę, sól i mleko, odcedź daktyle i dokładnie zmiksuj na gładko.
- Zmiksuj całość składników.
- Dodaj pokrojoną drobno czekoladę – lub czekoladowe groszki wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Formuj z ciasta niewielkie kuleczki – najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
- Piecz ok. 10 – 12 minut do lekkiego zbrązowienia.
SMACZNEGO
A Ty masz swój ulubiony przepis na ciasteczka? Podziel się nim w komentarzu!