Pomidorowa foccacia z ziołami
15 kwietnia 2020
Czas przygotowania: 30 minut przygotowań + 25 minut pieczenia
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 217 kcal |
Białko | 5,2 g |
Tłuszcz | 7,1 g |
Węglowodany | 33,7 g |
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżeczki soli jodowanej
- 1/ łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 250 ml ciepłego mleka sojowego lub owsianego
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 4 pomidory (ok 250 g)
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej - świeżo mielonej
Znacie focaccie? Na pewno! Jeśli nigdy jej nie jedliście to na pewno jedliście pizzę – wraz ze spodem. Tak właśnie smakuje foccacia.
Jednak jej wyrafinowanie zależy od pozostałcyh składników, które wykorzystacie w przepisie. Nasza foccacia zaprosiła do siebie tymianek, oregano, sól, pieprz i soczyste pomidory – naprawdę warto ją w taki sposób skomponować.
A jak smakuje? Focaccia jest obłędna. Lekko słona, o wyraźnym smaku ziół. Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, jednak pamiętaj – to zależy od tego jak dokładnie ugnieciesz i napowietrzysz ciasto. Warto się więc przy tym odrobinę spocić 🙂
Pomidorowa focaccia z ziołami
WYKONANIE:
- zrób rozczyn z drożdży: pokrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe (nie gorące mleko), dokładnie wymieszaj, na wierzch posyp 1 łyżkę mąki, nie mieszaj, zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut
- w tym czasie przesiej mąkę z solą i pieprzem, a następnie dodaj rozczyn i dokładnie wymieszaj
- ugniataj ciasto ok 15 minut do momentu kiedy będzie idealnie elastyczne i gładkie, przykryj ściereczką i odstaw na ok godzinę w ciepłe miejsce
- po godzinie ugnieć ponownie ciasto i rozwałkuj do zadowalającego Cię kształtu, przełóż do formy do pieczenia
- to czas na zrobienie wcierki z oliwy i ziół: wymieszaj całość razem
- rozłożone na formie ciasto ugnieć palcami i posmaruj oliwą z ziołami (powciskaj ją w środek ciasta)
- pokrój pomidory w plastry i połóż na cieście, posyp solą gruboziarnistą
- ciasto odstaw na 10 minut po czym włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka i momentu zbrązowienia górnej warstwy