Menu

Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy

10 kwietnia 2020
Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 116,2 kcal
Białko 3,6 g
Tłuszcz 4,9 g
Węglowodany 15,9 g

Składniki

  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek masła orzechowego (u nas pasta 100% orzechów www.krukam.pl)
  • 1 laska wanilii
  • 5 świeżych daktyli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka roślinnego (u nas sojowe)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Nasi znajomi wiedzą, że by nas odwiedzić nie trzeba zapowiadać się z wyprzedzeniem.
Uwielbiamy gdy dzwonią mówiąc – „nastawiajcie wodę na kawę, zaraz będziemy”. Wiadomo, że mówiąc – kawa – mają na znaczeniu ciasteczka. Na pewno chcą ciasteczek. Na pewno na nie czekają. My też lubimy ciasteczka.

Jako, że z domu rodzinnego wynieśliśmy zwyczaj – by do kawy zawsze było coś dobrego – to w naszych szafkach czekają ekspresowe produkty, z których zawsze można wyczarować coś pysznego, szybkiego i idealnego do poczęstowania gości.
Na co dzień nie korzystamy z puszkowanych produktów, jednak gdy nie ma czasu na gotowanie to są one idealne i wtedy przymykamy oko na szkodliwe babole 🙂
Produkty, które zawsze czekają na „już” to przeważnie: puszka cieciorki, puszka kukurydzy i groszku, masło orzechowe.

Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą

Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą

 

WYKONANIE:

  • Odcedź i dokładnie opłucz cieciorkę (jeśli unikasz puszek lub już ugotowanych produktów, to ugotuj 1/2 szklanki suchych ziaren).
  • Daktyle zalej ciepłą wodą na ok 5-10 min w celu porządnego nasączenia i miękkości.
  • Dodaj pastę orzechową, wanilię, sodę, sól i mleko, odcedź daktyle i dokładnie zmiksuj na gładko.
  • Zmiksuj całość składników.
  • Dodaj pokrojoną drobno czekoladę – lub czekoladowe groszki wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Formuj z ciasta niewielkie kuleczki – najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
  • Piecz ok. 10 – 12 minut do lekkiego zbrązowienia.

 

Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą

 

SMACZNEGO

 

A Ty masz swój ulubiony przepis na ciasteczka? Podziel się nim w komentarzu!

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)