Brownie z fasoli z malinami – wegańskie i bezglutenowe, bardzo czekoladowe
25 września 2017
przepis na 16 porcji, podane wartości dotyczą jednej porcji
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 184 kcal |
Białko | 5 g |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 23 g |
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 szt. dojrzałych bananów
- 100g kakao niesłodzone
- 20g olej kokosowy
- 20g siemię lniane
- 200g czekolada gorzka 70-85% kakao
- 30g ksylitol
- 150ml mleko ryżowe niesłodzone
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60g masło orzechowe
Jest mnóstwo wersji brownie. Z użyciem mąk, jajek, różnego rodzaju strączków czy bulw.
Wszystkie smakują wybornie, w końcu ciasto czekoladowe musi być po prostu miękkie, lekko bagniste i na maksa czekoladowe… takie jest właśnie brownie z fasoli… Muuuuuuusisz spróbować!
Brownie z fasoli – wegańskie i bezglutenowe
WYKONANIE:
- Fasolę (2 puszki) płuczemy na sitku.
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka min, by utworzyła się klejąca papka.
- Fasolę łączymy z masłem orzechowym, rozgniecionymi bananami, sodą, czekoladą (połowa z podanych proporcji), kakao, olejem kokosowym (połowa z podanych proporcji) i papką z siemienia lnianego.
- Dodajemy mleko ryżowe, ksylitol i dokładnie blendujemy na gładką masę.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Wylewamy masę na foremkę wyłożoną papierem (20 cm x 20 cm) i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
Polewa:
- W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (połowa z podanych proporcji) z olejem kokosowym (połowa z podanych proporcji).
- Polewamy ciasto.
- Dekorujemy malinami.
SMACZNEGO