Croque Monsieur z wędzonym tofu
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 572 kcal |
Białko | 29 g |
Tłuszcz | 36 g |
Węglowodany | 34 g |
Składniki
- chleb pszenny - 2 kromki
- jajko - 1 sztuka
- napój sojowy - 3 łyżki
- pomidor - ½ sztuki
- kiełki rzodkiewki - 1 garść
- wędzone tofu - ½ kostki
- marynata: olej rzepakowy - 1 łyżeczka, oliwa z oliwek - 1 łyżka, sos sojowy - 2 łyżki, wędzona słodka papryka - 1 szczypta, sól i pieprz - szczypta
Sposób przygotowania
- Na godzinę przed wykonaniem dania pokrój plasterki tofu i zalej je marynatą.
- W miseczce rozbij jajko, roztrzep z mlekiem i przyprawami.
- Zamocz kromki chleba w jajku i usmaż na rozgrzanej patelni z oliwą, smaż do momentu zarumienienia kromeczek.
- Na drugiej patelni usmaż plasterki tofu do momentu aż staną się chrupiące.
- łóż na talerzu grzankę, dodaj pokrojonego w plastry pomidora, kiełki rzodkiewki i usmażone tofu. Przykryj drugą kromką.
Croque Monsieur z wędzonym tofu to innowacyjne spojrzenie na zwykłą kanapkę. Nie, nie jestem jej twórczynią. „Chrupiący Pan” to najpopularniejsza francuska kanapka świata. Zrobisz ją ze zwykłego chleba pszennego!
Tosty Croque Monsieur z wędzonym tofu
W moim rodzinnym domu często robiło się ją wtedy, gdy chleb był czerstwy. Dodawaliśmy do mieszanki jajka i mleka ulubione przyprawy, najczęściej ostrą paprykę, kurkumę, zioła i smażyliśmy chleb na oleju rzepakowym. Potem koniecznie ketchup lub musztarda, a na górę pomidor i szczypiorek – to była moja ulubiona kanapka.
Croque Monsieur z wędzonym tofu
Ta wersja jest bardziej wykwintna, bogatsza w białko. Bez mięsa, ale z jajkiem. Choć zawsze możesz zrezygnować z jajka i obtoczyć kanapkę w samym napoju roślinnym lub dodać „żelek z siemienia lnianego”.
Wskazówki:
- Możesz zamiast mleka sojowego użyć zwykłego krowiego.
- Kiełki możesz zamienić na dowolne inne lub wykorzystać rukolę czy roszponkę.
Smacznego!
Szukasz kolejnych przepisów na paliwo z roślin? Zapraszam tutaj po paliwo z roślin.