Czeko śliwka – wspaniały domowy dżem ze śliwek i czekolady
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1832,8 kcal |
Białko | 33,5 g |
Tłuszcz | 49,2 g |
Węglowodany | 309 g |
Składniki
- 2,5 kg śliwek
- 100 g gorzkiej czekolady o dobrym składzie
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Usunąć ze śliwek pestki, włożyć do wolnowaru na 12 godzin.
- Po 8 godzinach dosypać kakao i pokrojoną drobno gorzką czekoladę.
- Po 10 godzinach zblendować na gładką masę, zostawić na 2 godziny aż odparuje nadmiar wody.
Mam dla Ciebie przepis na domowy dżem czekośliwka. Zrobiony w niewielkiej ilości, bo na spróbowanie, ale w kolejny weekend będziemy „dorabiać” kolejne słoiki, bo ciężko mu się oprzeć! Koniecznie przetesuj i daj mi znać, jak szybko zniknął u Ciebie 😉
Przepis na domowy dżem
Jeśli nie masz wolnowaru, to możesz użyć zwykłego garnka i przez 3 godziny gotować śliwki, następnie dodać kakao i czekoladę. Gotuj kolejne 3 godziny, zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia. Też wyjdzie pysznie!
Jeśli wolisz bardziej gęsty dżem, to dodaj agar, jeśli bardziej słodki (nasz wyszedł słodko-kwaśny) to dodaj erytrol lub ksylitol. Smacznego!
Z czym dobrze smakuje domowy dżem?
Zdecydowanie sprawdzi się do słodkich posiłków:
- owsianek, jaglanek
- gofrów, naleśników, pancakes
- budyniu owsianego
- kanapek
A jeśli szukasz więcej inspiracji na smaczne i szybkie posiłki, które rozpieszczą Twoje kubki smakowe, to sprawdź diety w moim sklepie! Czekają na Ciebie diety: