Dżem jabłkowy z cynamonem
13 września 2016
Wartość dla całości dżemu
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1500 kcal |
Białko | 7,8 g |
Tłuszcz | 5,1 g |
Węglowodany | 342,3 g |
Składniki
- 3 kg jabłek
- 3 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania
- Jabłka pokroić w plastry, umieścić w wolnowarze.
- Posypać cynamonem, przykryć i gotować przez 4 godziny.
- Po tym czasie zblendować na gładką masę i gotować przez 1 godzinę, by odparować wodę.
Dżem jabłkowy z cynamonem, to kwintesencja jesieni zamknięta w słoiku. Idealnie smakuje jako dodatek do słodkich dań i rozpieszcza kubki smakowe bez chemii i dodatkowych substancji słodzących 😉 Koniecznie przetestuj!
Dżem jabłkowy z cynamonem
Jeśli nie masz wolnowaru, to możesz przygotować dżem w garnku. Wystarczy na małym ogniu gotować pokrojone jabłka z cynamonem, często mieszając, by nie przywarły.
Cudnie będzie smakować ze słodkimi daniami:
- rozgrzewającą owsianką na jesienne dni
- aksamitną komosanką
- gryczanymi placuszkami dwuskładnikowymi
- jogurtem sojowym z dodatkami
Więcej pomysłów na dobrze zbilansowane, smaczne i szybkie posiłki czeka na Ciebie w moich dietach. Sprawdź koniecznie diety: