Kolorowa sałatka ze szparagami i kaszą jęczmienną
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 438 kcal |
Białko | 17,4 g |
Tłuszcz | 9,2 g |
Węglowodany | 66 g |
Składniki
- 70 g kaszy jęczmiennej
- 150 g szparagów zielonych
- 100 g czerwonej papryki
- 50 g kukurydzy
- 50 g groszku
- 15 g pestek dyni
Wiosna to wspaniały czas. Na bazarze aż roi się od soczystych kolorów i pięknych zapachów. Stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców. Wtedy naprawdę nie trzeba zbyt wiele kombinować w kuchni. Wystarczy łączyć różne kolory, smaki same się komponują.
Szparagi to mój coroczny stały punkt kulinarnego uwielbienia. Smakują po prostu gotowane, pieczone, ewentualnie delikatnie podsmażone na oliwie z oliwę. Nie są wymagające 🙂
SZPARAGI to skarbnica wszelkich witaminowych dobroci. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy C, E, beta-karoten, a także fosfor, wapń i potas. Do tego są nisko kaloryczne – 100 g zawiera tylko 17 kcal!
Chrup na zdrowie – szczególnie, gdy w końcu zapłacimy za nie w normalną cenę – ok 5 zł za 500 g a nie 19 zł jak było to do tej pory…
SAŁATKA Z KASZĄ I SZPARAGAMI
WYKONANIE:
1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu
2.Ugotuj szparagi.
3. Wymieszaj wszystkie składniki, przypraw do smaku: sól morska, pieprz, kumin, kurkuma, słodka papryka
SMACZNEGO