Menu

Kolorowa sałatka ze szparagami i kaszą jęczmienną

8 kwietnia 2019
Kolorowa sałatka ze szparagami i kaszą jęczmienną
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 438 kcal
Białko 17,4 g
Tłuszcz 9,2 g
Węglowodany 66 g

Składniki

  • 70 g kaszy jęczmiennej
  • 150 g szparagów zielonych
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 g kukurydzy
  • 50 g groszku
  • 15 g pestek dyni

Wiosna to wspaniały czas. Na bazarze aż roi się od soczystych kolorów i pięknych zapachów. Stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców. Wtedy naprawdę nie trzeba zbyt wiele kombinować w kuchni. Wystarczy łączyć różne kolory, smaki same się komponują.

 

Szparagi to mój coroczny stały punkt kulinarnego uwielbienia. Smakują po prostu gotowane, pieczone, ewentualnie delikatnie podsmażone na oliwie z oliwę. Nie są wymagające  🙂

SZPARAGI to skarbnica wszelkich witaminowych dobroci. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy C, E, beta-karoten, a także fosfor, wapń i potas. Do tego są nisko kaloryczne – 100 g zawiera tylko 17 kcal!

Chrup na zdrowie – szczególnie, gdy w końcu zapłacimy za nie w normalną cenę – ok 5 zł za 500 g a nie 19 zł jak było to do tej pory…

 

SAŁATKA Z KASZĄ I SZPARAGAMI

 

WYKONANIE:

 

1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu
2.Ugotuj szparagi.
3. Wymieszaj wszystkie składniki, przypraw do smaku: sól morska, pieprz, kumin, kurkuma, słodka papryka

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)