Na wynos: pełnowartościowy lunch box i koktajl
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1042,5 kcal |
Białko | 25,6 g |
Tłuszcz | 31,6 g |
Węglowodany | 172,3 g |
SKŁADNIKI:
KOKTAJL
250 ml soku z marchwi i selera (1/2 na 1/2)
100 g banana
100 ml napoju ryżowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oleju z ostropestu
SAŁATKA
80 g komosy ryżowej
50 g groszku konserwowego
75 g czerwonej papryki
20 g natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
50 g fasoli białej gotowanej
10 g tahini
10 g oliwy z oliwek
180 g jabłka
NA WYNOS
Kolejny wpis wtorkowy z cyklu NA WYNOS. Tym razem bez pieczywa, a z przepyszną, wartościową i bezglutenową kaszą – komosą ryżową. Do pełni szczęścia przygotowałam koktajl pełen witamin i mikroskładników z dodatkiem wartościowego tłuszczu jakim jest olej z ostropestu.
Do sałatki, aby zwiększyć ilość białka dodałam szybką pastę z fasoli i dla odrobiny słodyczy pokroiłam jabłko – prawda, że to proste?
ZAPRASZAM
Przygotowujesz posiłki razem ze mną? Mam nadzieje, że te wpisy ułatwiają Ci pracę w kuchni. Zapraszam Cię po dokładny przepis poniżej.
WYKONANIE:
- wyciśnij sok z marchwi i selera (możesz użyć kupnego, ale świeżo wyciskanego, bez konserwantów i dodatku cukru)
- zmiksuj sok z napojem ryżowym, bananem, kurkumą i olejem z ostropestu, przelej do kubka na wynos
- ugotuj komosę, dodaj do niej groszek, oliwę, natkę i paprykę, dopraw do smaku
- zmiksuj fasolę z tahini i oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem
- włóż sałatkę i pastę do pojemnika, pokrój jabłko, zapakuj
- na II śniadanie wypij koktajl i zjedz połowę porcji jabłka
- na „obiad” zjedz sałatkę i drugą porcję jabłka
SMACZNEGO