Menu

Na wynos: pełnowartościowy lunch box i koktajl

16 kwietnia 2019
Na wynos: pełnowartościowy lunch box i koktajl
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 1042,5 kcal
Białko 25,6 g
Tłuszcz 31,6 g
Węglowodany 172,3 g

SKŁADNIKI:

KOKTAJL
250 ml soku z marchwi i selera (1/2 na 1/2)
100 g banana
100 ml napoju ryżowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oleju z ostropestu

SAŁATKA
80 g komosy ryżowej
50 g groszku konserwowego
75 g czerwonej papryki
20 g natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
50 g fasoli białej gotowanej
10 g tahini
10 g oliwy z oliwek
180 g jabłka

 

NA WYNOS

Kolejny wpis wtorkowy z cyklu NA WYNOS. Tym razem bez pieczywa, a z przepyszną, wartościową i bezglutenową kaszą – komosą ryżową. Do pełni szczęścia przygotowałam koktajl pełen witamin i mikroskładników z dodatkiem wartościowego tłuszczu jakim jest olej z ostropestu.

Do sałatki, aby zwiększyć ilość białka dodałam szybką pastę z fasoli i dla odrobiny słodyczy pokroiłam jabłko – prawda, że to proste?

ZAPRASZAM

Przygotowujesz posiłki razem ze mną? Mam nadzieje, że te wpisy ułatwiają Ci pracę w kuchni. Zapraszam Cię po dokładny przepis poniżej.

Na wynos: pełnowartościowy lunch box i koktajl

 

WYKONANIE:

  • wyciśnij sok z marchwi i selera (możesz użyć kupnego, ale świeżo wyciskanego, bez konserwantów i dodatku cukru)
  • zmiksuj sok z napojem ryżowym, bananem, kurkumą i olejem z ostropestu, przelej do kubka na wynos
  • ugotuj komosę, dodaj do niej groszek, oliwę, natkę i paprykę, dopraw do smaku
  • zmiksuj fasolę z tahini i oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem
  • włóż sałatkę i pastę do pojemnika, pokrój jabłko, zapakuj
  • na II śniadanie wypij koktajl i zjedz połowę porcji jabłka
  • na „obiad” zjedz sałatkę i drugą porcję jabłka

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)