Menu

Pasta z pieczonej papryki

31 stycznia 2019
Pasta z pieczonej papryki
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia papryki
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 74 kcal
Białko 1,78 g
Tłuszcz 7,04 g
Węglowodany 0,88 g

Składniki

  • 4 papryki (po obraniu ok 450 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 180 g tofu naturalnego
  • przyprawy: pieprz, sól, cynamon cejloński, harrisa, wędzona papryka

Smak pieczonej papryki jest niesamowity! Aromatyczny, intensywny i słodki! Idealnie podbijają go cynamon, pieprz, papryka wędzona i harrisa. Kremowej konsystencji dodaje tofu.

 

Do czego wykorzystać tą pastę?

  • Kanapki
  • Naleśniki
  • Dip do pieczonych warzyw
  • Dip do surowych warzyw
  • Dip do frytek: z ziemniaka czy batatów

 

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I TOFU

Pasta z pieczonej papryki - wykonanie

Pasta z pieczonej papryki - wykonanie

Pasta z pieczonej papryki - wykonanie

Pasta z pieczonej papryki - wykonanie

Pasta z pieczonej papryki - wykonanie

 

WYKONANIE:

  • Oczyść i pokrój paprykę
  • Polej oliwą i dopraw solą
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut – skórka musi się nawet lekko przypalić
  • Pozostaw do wystygnięcia, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko (nie dodawaj już oliwy)
  • Do masy paprykowej dodaj rozkruszone tofu i przyprawy, zmiksuj
  • Przechowuj do 7 dni w lodówce w szklanym szczelnie zakręconym słoiczku.

 

SMACZNEGO

Pasta z pieczonej papryki i tofu

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)