Pasta z pieczonej papryki
31 stycznia 2019
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia papryki
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 74 kcal |
Białko | 1,78 g |
Tłuszcz | 7,04 g |
Węglowodany | 0,88 g |
Składniki
- 4 papryki (po obraniu ok 450 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 180 g tofu naturalnego
- przyprawy: pieprz, sól, cynamon cejloński, harrisa, wędzona papryka
Smak pieczonej papryki jest niesamowity! Aromatyczny, intensywny i słodki! Idealnie podbijają go cynamon, pieprz, papryka wędzona i harrisa. Kremowej konsystencji dodaje tofu.
Do czego wykorzystać tą pastę?
- Kanapki
- Naleśniki
- Dip do pieczonych warzyw
- Dip do surowych warzyw
- Dip do frytek: z ziemniaka czy batatów
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I TOFU
WYKONANIE:
- Oczyść i pokrój paprykę
- Polej oliwą i dopraw solą
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut – skórka musi się nawet lekko przypalić
- Pozostaw do wystygnięcia, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko (nie dodawaj już oliwy)
- Do masy paprykowej dodaj rozkruszone tofu i przyprawy, zmiksuj
- Przechowuj do 7 dni w lodówce w szklanym szczelnie zakręconym słoiczku.
SMACZNEGO