Przepyszne trufle czekoladowe rozpływające się w ustach
18 marca 2019
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 38 kcal |
Białko | 0,63 g |
Tłuszcz | 3,25 g |
Węglowodany | 1 g |
Składniki
- 125 g mleczka kokosowego (stałej części)
- 150 g gorzkiej czekolady 90 %
- kakao
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
- posypka: gorzkie kakao / wiórki kokosowe lub cynamon / puder z dowolnego słodzika / orzechy itd.
Kolejny przepis, którego grupą docelową są alergicy i weganie. Do wykonania trufli potrzebujesz tylko czterech składników, pomijasz produkty zawierające jaja, laktozę i gluten. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, wymaga jedynie cierpliwości i silnej woli – ciężko choćby nie oblizać łyżki 🙂
Zimowa pora sprzyja jego wykonaniu, gdyż zamiast korzystać z lodówki wystarczy masę wystawić na kilkanaście minut na balkon 🙂
Do dzieła, zapraszam po błyskawiczny przepis na
Trufle czekoladowe
WYKONANIE:
- Rozpuść gęstą część mleka kokosowego w kąpieli wodnej, dodaj olej i syrop klonowy, wymieszaj, zdejmij z palnika
- Rozkrusz gorzką czekoladę, dodaj do mleczka kokosowego i połącz za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania gęstej, jednolitej, lśniącej konsystencji
- Odstaw do lodówki – lub jeśli za oknem jest minusowa temperatura na balkon – do momentu stężenia masy
- Nabieraj masę małą łyżeczką i formuj dłonią niewielkie kuleczki (ja zawsze mam problem z uzyskaniem podobnego kształtu i rozmiaru, ale przynajmniej wiadomo, że to home made :))
- Obtocz w ulubionej posypce – u mnie kakao i wiórki kokosowe
- Wstaw do lodówki na minimum godzinę – podawaj zaraz po wyjęciu z lodówki
Trufle są mocno czekoladowe, o głębokim wyrazistym smaku. Nawet wielbicielom bardzo słodkich smaków przypadły do gustu, więc nie trzeba więcej dosładzać. Jednak jeżeli uznasz, że masa jest dla Ciebie zbyt gorzka dodaj więcej syropu lub innego słodzidła.
SMACZNEGO