Serniczki czekoladowo – orzechowe z kaszy jaglanej
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 323 kcal |
Białko | 10,5 g |
Tłuszcz | 17 g |
Węglowodany | 30 g |
Składniki
- kasza jaglana 80 g
- mleko ryżowe 500 ml
- ziarenka z 1 laski wanilii
- gorzkie kakao 8 łyżek
- olej kokosowy 2 łyżki
- daktyle 120 g
- masło orzechowe 4 łyżki
- fistaszki 3 łyżkI
Serniczki w słoiku – kasza, orzechy i czekolada
WYKONANIE:
1. Kaszę gotujemy w mleku – wcześniej parzymy wrzątkiem by straciła goryczkę.
2. Po wchłonięciu wody dodajemy ziarenka wanilii i dokładnie blendujemy na gładką masę – w razie konieczności można dolać mleka.
3. Rozpuszczamy kakao i olej kokosowy (można dodać słodzidło) do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Daktyle blendujemy z przegotowaną wystudzoną wodą i masłem orzechowym (uwaga, ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całej masy bez dokończenia przepisu).
5. Układamy masy warstwowo, na koniec posypujemy orzeszkami i wkładamy do lodówki.
My jesteśmy zachwyceni 🙂
Masa jaglana była słodka dzięki temu, że gotowaliśmy ją w mleku i dodaliśmy wanilii. Idealnie komponuje się z gorzką czekoladą powstałą z kakao i słodkimi daktylami – naprawdę nie trzeba dosładzać – ksylitolem, erytrolem, miodem czy innym wynalazkiem 🙂