Witaj w kolejnym artykule z cyklu #zapytajdietetyka Tygodnie lecą jak szalone, to już czternasty wpis z tej serii, a tematów do poruszenia nadal mnóstwo! Dzisiejszy wpis poświęcam owocom, o których wielu sportowców zapomina.
Sportowcy wytrzymałościowi, z którymi pracuję, głównie skupiali się na bananch, czy słodkich przekąskach typu żelki, batony, żele energetyczne lub rice cake. A co z daktylami? Dlaczego warto sobie o nich przypomnieć? Zapraszam do wpisu!
Dlaczego daktyle są dobre dla sportowca?
Daktyle, powszechnie uznawane za idealną słodką przekąskę, dodatek do koktajli, ciast, czy kremów. Występują solo – uszone i świeże, polane czekoladą, w postaci płynnej, w formie musu czy marmolady.
Dzięki bogactwu wielu cennych minerałów (m.in. potas) i wysokiej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów, daktyle stanowią idealną przekąskę po treningu jako szybkie odbudowanie glikogenu mięśniowego.
W trakcie wysiłku o charakterze wytrzymałościowym, sportowiec powinien dostarczać co 50-60 minut ok 30 g węglowodanów, co stanowi odpowiednik 4-5 sztuk daktyli. Zamiana żelków czy żeli energetycznych na daktyle, na pewno przysłuży się zdrowiu ze względu na dostarczenie potrzebnych witamin i minerałów. Uwaga jednak na dużą ilość błonnika, jaka zawarta jest w daktylach – jeśli Twój organizm nie jest do niego przyzwyczajony reakcja może Cię zaskoczyć i szybko pobiegniesz… ale w krzaczki 🙂
Co znajduje się w środku daktyla?
Wartość odżywcza świeżych daktyli (w 100 g.):
Wartość energetyczna daktyli – 282 kcal
- Białko – 2,45 g
- Tłuszcz – 0,39 g
- Węglowodany – 75,03 g (w tym cukry proste 63,35)
- Błonnik – 8 g
Witaminy w daktylach
- Witamina C – 0,4mg
- Tiamina – 0,052 mg
- Ryboflawina – 0,066 mg
- Niacyna – 1,274 mg
- Witamina B6 – 0,165 mg
- Kwas foliowy – 19 µg
- Witamina A – 10 IU
- Witamina E – 0,05 mg
- Witamina K – 2,7 µg
Czy daktyle zawierają minerały?
Te słodkie “cukiereczki” dla sportowców są niezwykle bogate w wapń (szczególnie suszone), magnez, fosfor i potas. Sprzyjają regeneracji, wpływają na odpowiednią pracę serca, obniżają cholesterol.
Oczywiście daktyle mają sporą zawartość błonnika i antyoksydantów zwalczających wolne rodniki i przeciwdziałających starzeniu. Zawarty w nich bor pomaga również obniżyć skutki menopauzy, witamina A doskonale wpływa na narząd wzroku, bogactwo witamin z grupy B ma ogromny wpływ na prawidłowego funkcjonowanie mózgu i potas regulujący ciśnienie tętnicze.
Czy daktyle mają dużo cukru?
Są bardzo słodkimi owocami, dlatego często wykorzystuje się je jako naturalny zamiennik cukru w tworzeniu różnego rodzaju przetworów czy ciast. Jednak mimo sporej zawartości węglowodanów prostych w daktylach, nie powodują nagłego wzrostu glukozy we krwi. Świeże daktyle mają niższy indeks glikemiczny (43-54) niż owoce suszone, a więc mogą je również spożywać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.
Zobacz przepis, do którego użyłam daktyli:
Gdzie znaleźć świeże daktyle?
Na szczęście nasz rynek jest coraz bardziej przyjazny wobec zdrowego żywienia. Świeże daktyle znajdziemy już w wielu popularnych hipermarketach. Wybierajmy te sprawdzone i rekomendowane. Przy kupnie suszonych owoców starajmy się poszukiwać tych, które są niesiarkowane, ale suszone słońcem bez dodatków cukrów i tłuszczy trans.
Przedstawiam Wam moje ulubione daktyle:
A Ty? Lubisz daktyle? W jakich posiłkach najczęściej je spożywasz? Daj znać w komentarzu!