Zaloguj się Koszyk (0)

Daktylowe batony – bez jajek, bez laktozy i bez glutenu

12 listopada, 2016

Masa sucha:
5 łyżek mąki kokosowej
8 łyżek mąki gryczanej
3 łyżki mąki owsianej
2 łyżki miodu
2 łyżki wody mineralnej
1 łyżka oleju kokosowego

Macie ochotę na coś słodkiego? Przedstawiam Wam przepyszne batony, które polubi każdy - nawet ten, kto deklaruje że nie lubi słodyczy! :)

Bez laktozy, bez jajek, bez glutenu, a tak pyszne, że uszy się trzęsą - sprawdzone przez naszych Przyjaciół, którzy byli wczoraj testerami daktylowych batonów

 

PRZEPIS NA: DAKTYLOWE BATONY


Masa sucha

Wykonanie:
Łączymy wszystkie suche składniki, mieszamy, dodajemy olej, miód, wodę, wyrabiamy ciastową kulkę. Następnie wykładamy masą naczynie do pieczenia - wcześniej wyłożone papierem. 
 
Wkładamy do piekarnika na 20-25 min i pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i chowamy do zamrażalki na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy masą daktylową.
Ponownie chowamy do zamrażalki na 2 godziny. Wyjmujemy i smarujemy czekoladową masą - najlepiej użyć do tego dwóch widelców - uwaga, masa szybko zastyga, bo batoniki są zimne. 
Odstawiamy do przestygnięcia, po czym chowamy do lodówki, podajemy schłodzone
Masa daktylowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody - masa musi być kleista.
Czekoladowa otoczka
Wykonanie:
Podgrzewamy w garnku olej i miód, łączymy, stopniowo dodajemy kakao i mieszamy do powstania czekoladowej spójnej masy.
Batoniki mają chrupiącą czekoladę, miękki i ciągnący środek 
 
SMACZNEGO




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY