Macie ochotę na coś słodkiego? Przedstawiam Wam przepyszne batony, które polubi każdy - nawet ten, kto deklaruje że nie lubi słodyczy! :)
Bez laktozy, bez jajek, bez glutenu, a tak pyszne, że uszy się trzęsą - sprawdzone przez naszych Przyjaciół, którzy byli wczoraj testerami daktylowych batonów
PRZEPIS NA: DAKTYLOWE BATONY
Masa sucha
Wykonanie:
Łączymy wszystkie suche składniki, mieszamy, dodajemy olej, miód, wodę, wyrabiamy ciastową kulkę. Następnie wykładamy masą naczynie do pieczenia - wcześniej wyłożone papierem.
Łączymy wszystkie suche składniki, mieszamy, dodajemy olej, miód, wodę, wyrabiamy ciastową kulkę. Następnie wykładamy masą naczynie do pieczenia - wcześniej wyłożone papierem.
Wkładamy do piekarnika na 20-25 min i pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i chowamy do zamrażalki na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy masą daktylową.
Ponownie chowamy do zamrażalki na 2 godziny. Wyjmujemy i smarujemy czekoladową masą - najlepiej użyć do tego dwóch widelców - uwaga, masa szybko zastyga, bo batoniki są zimne.
Odstawiamy do przestygnięcia, po czym chowamy do lodówki, podajemy schłodzone
Masa daktylowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody - masa musi być kleista.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody - masa musi być kleista.
Czekoladowa otoczka
Wykonanie:
Podgrzewamy w garnku olej i miód, łączymy, stopniowo dodajemy kakao i mieszamy do powstania czekoladowej spójnej masy.
Podgrzewamy w garnku olej i miód, łączymy, stopniowo dodajemy kakao i mieszamy do powstania czekoladowej spójnej masy.
Batoniki mają chrupiącą czekoladę, miękki i ciągnący środek
SMACZNEGO