Menu

Tofurnik zebra – czekoladowo waniliowy na bezglutenowym spodzie

12 listopada 2017
Tofurnik zebra – czekoladowo waniliowy na bezglutenowym spodzie
Foremka 20 cm
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
  • garść pestek słonecznika
  • 1 duża łyżka kakao
  • ½ kubka płatków jaglanych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 360 g naturalnego tofu
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki erytrolu (zmielony na puder)
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao (do ciemnej masy)
  • ziarena z 1 laski wanilii (do jasnej masy)

Po ostatnim dziele tofurnikowym pozostajemy w tej samej tematyce, ale w nieco innej formie. Ten roślinny serniczek tak bardzo przypadł nam i gościom do gustu, że postanowiliśmy zrobić go w wersji „zebra”. Jasna masa otrzymała dodatek w postaci wanilii, a czarna masa zyskała na kolorze dzięki dodatkowi gorzkiego kakao. Bazą do tofurnika zebra był nasz poprzedni przepis na tofurnik(klik)który odrobinę zmodyfikowaliśmy według potrzeb i dostępności produktów w szafkach.

Jest banalnie prosty w wykonaniu, a jeszcze bardziej efektowny w odbiorze 🙂

 

Tofurnik zebra – czekoladowo  waniliowy

 

 

WYKONANIE tofurnika – SPÓD

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie 30 min, po czym odcedzamy i miksujemy na gładko.
  2. Dodajemy do miksera pestki słonecznika, płatki jaglane, kakao, ponownie miksujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy olej rzepakowy i miksujemy raz jeszcze – masa musi być gęsta i klejąca.
  4. Wykładamy masę na foremkę – można wyłożyć papierem lub posmarować odrobiną oleju.
  5. Wkładamy do zamrażarki i zajmujemy się masą serową.

 

WYKONANIE tofurnika – MASA TOFURNIKOWA:

  1. Ugotowaną kaszę i rozkruszone w dłoniach tofu przekładamy do miski.
  2. Dodajemy puder z erytrolu (zmiksowany słodzik w młynku do kawy) mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
  3. Gdy masa jest spójna i dobrze zmiksowana dolewamy mleko i raz jeszcze miksujemy.
  4. Dzielimy masę na dwie równe (na oko) części i do pierwszej dodajemy ziarenka wanilii, do drugiej kakao.
  5. Wyjmujemy z zamrażarki spód i wylewamy na niego na przemian masę czarną i białą, po czym robimy łyżką różne zygzaki.
  6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  7. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 40 – 45 minut + 10 minut na koniec 180 stopni w termoobiegu (wierzch powinien być przyrumieniony).

 

 

 

 

 

 

 

 


Sernik nie jest zbyt słodki, doskonale odznacza się gorzkie kakao i aromatyczna wanilia. Spód jest dobrze zwarty i łatwo się kroi, nie przywiera do blaszki. Nasz sernik tym razem wzorowo popękał, szkoda było go polewać masą, więc zrezygnowaliśmy z jakichkolwiek dodatków.

SMACZNEGO 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)