Tofurnik z kaszą jaglaną na bezglutenowym spodzie
1 listopada 2017
Foremka 20 cm
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
- garść pestek dyni
- 1 duża łyżka kakao
- 3 łyżki syropu klonowego
- ½ kubka płatków jaglanych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 360 g naturalnego tofu
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki syropu daktylowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 70 g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki mleka sojowego
Tofurnik chodził za mną od dawna. Tofu uwielbiam w wielu postaciach. Do tej pory na słodko próbowałam raz, musiałam odtworzyć ten smak. Jako inspiracja posłużył mi przepis genialnej jadlonomii , zmieniłam odrobinę proporcje i składniki i wyszedł Prześwietny tofurnik, z którego jestem piekielnie dumna.
Muszę walczyć z sobą, by nie zjeść kolejnego kawałka. Radkowi też się uszy trzęsą! Mam nadzieję, że wszystkojedząca rodzina doceni kunszt kuchni roślinnej.
Wspaniały torfurnik czy sernik bez sera dla wegan
Edit: najlepszym uznaniem były słowa… „ale pyszny! cóż to za kremowy serek?” 🙂 Okazuje się, że bezglutenowe i do tego wegańskie ciasto zrobiło naprawdę wielką furorę 🙂
SPÓD
- Daktyle moczymy w gorącej wodzie 30 min, po czym odcedzamy i miksujemy na gładko
- Dodajemy do kielicha miksera pestki dyni, płatki jaglane, kakao, ponownie miksujemy na gładką masę
- Dołączamy pozostałe składniki – syrop klonowy i olej rzepakowy i miksujemy raz jeszcze – masa musi być gęsta i klejąca
- Wykładamy masę na foremkę – można wyłożyć papierem lub posmarować odrobiną oleju (ja posmarowałam olejem, bo brakło papieru)
- Przekładamy do zamrażarki i zajmujemy się masą serową
Masa tofurnikowa:
- Ugotowaną kaszę i rozkruszone w dłoniach tofu przekładamy do miski
- Dodajemy syrop daktylowy, sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i miksujemy
- Gdy masa jest spójna i dobrze zmiksowana dolewamy mleko i raz jeszcze miksujemy
- Wyjmujemy z zamrażarki spód i wylewamy na niego masę tofurnikową
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut
- Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 40 – 45 minut + 5 minut na koniec 180 stopni w termoobiegu (wierzch powinien być przyrumieniony)
POLEWA:
- Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i dolewamy mleko
- Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- Polewamy wystudzone ciasto i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia
smacznego