Spring rolls – czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury
25 października 2017
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 50 g makaronu ryżowego
- 30 g papieru ryżowego - arkusze
- 60 g marchewki
- 40 g papryki czerwonej
- 10 g kiełków soi / rzodkiewki / brokuła
- 40 g awokado
- kilka listków szpinaku
- 100 g tofu naturalnego
- 20 g sosu sojowego - bezglutenowy
- 10 g oliwy z oliwek
Spring rollsy smakują również i jesienią 🙂
Stanowią ciekawą alternatywę dla sałatek, frittaty czy zwykłych kanapek – można użyć tych samych składników, ale w zdecydowanie innym wydaniu.
Forma i inwencja twórcza każdego dania zawsze ma znaczenie – czasami w niezwykły sposób możemy przemycić dodatki, których na co dzień nie lubią milusińscy, z którymi współpracuję 🙂
Spring rolls – czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury
WYKONANIE:
- Umyj i obierz wszystkie warzywa.
- Pokrój bardzo drobno w paseczki.
- Przygotuj makaron ryżowy i papier ryżowy do zawijania według przepisu.
- Tofu pokrój w paski i usmaż na patelni z dodatkiem oliwy – pozostaw do ostygnięcia.
- Zwilż arkusz papieru ryżowego i układaj według własnej inwencji przygotowane wcześniej składniki.
- Zawiń w zwarty rulon.
- Podawaj na zimno z sosem sojowym.
SMACZNEGO