Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem
24 października 2017
Przepis na dwie porcje
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 3 pęczki liści rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- garść pestek słonecznika
- 100 g makaronu (u nas kukurydziany)
- 20 g parmezanu
- sól, pieprz - do smaku
O zaletach rzodkiewki nie trzeba pisać. Ochoczo chrupią ją zarówno starsi, jak i młodsi. Nadaje się do sałatek i na kanapki… no dobrze.. ale co z liśćmi?
Większość z nas uważa, że są bezwartościową częścią, która ląduje w koszu. Niepotrzebnie!
Jeśli macie dostęp do pięknych rzodkiewek, najlepiej prosto od rolnika, to przy zakupach na bazarku poproście o dodatkową porcję liści, które ktoś przed Wami zostawił.
Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem
WYKONANIE:
- Liście rzodkiewki myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
- Dodajemy 1 łyżkę oliwy i pestki słonecznika – gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
- Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
- Mieszamy do momentu zagotowania i przyprawiamy
- Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy
- Podajemy ze starym parmezanem
Danie smakuje naprawdę dobrze – jeżeli pesto wyda się Wam gorzkie można podlać odrobiną mleka roślinnego dla smaku
SMACZNEGO