Warzywny pasztet z czarnuszką bez jajek, bez glutenu, bez laktozy – wegański
16 października 2017
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie, przepis na 16 porcji
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 90 kcal |
Białko | 5 g |
Tłuszcz | 2,5 g |
Węglowodany | 11 g |
Składniki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ugotowane cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 por
- 1 seler
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz, chilli, kardamon
- 3 łyżki czarnuszki
Co zrobić z warzywami wykorzystanymi do ugotowania bulionu?
Sałatę, pastę, pasztet, koktajl, zupę krem… oj jest wiele możliwości. Dziś padło na pasztet.
Wykonanie pasztetu:
- Wyjmujemy wszystkie warzywa z ugotowanego bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia
- Mielimy siemię lniane, zalewamy wrzątkiem na 15 minut w celu utworzenia klejącej papki
- Miksujemy na gładko wszystkie warzywa
- Przyprawiamy ulubionymi ziołami
- Podlewamy bulionem
- Dodajemy papkę z siemienia
- Dokładnie mieszamy
- Przekładamy do podłużnej foremki i posypujemy carnuszką
- Wstawiamy do piekarnika na 50 – 55 min i pieczemy góra-dół w 180 stopniach
Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka zużyjcie jako pastę do chleba 🙂 Nasz się przypiekł i był idealny do krojenia
Smacznego