Menu

Pieguski ryżowe, z czekoladą i rodzynkami, bez cukru, bez glutenu i bez mleka

15 listopada 2017
Pieguski ryżowe, z czekoladą i rodzynkami, bez cukru, bez glutenu i bez mleka
Przepis na 20 ciasteczek
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść rodzynek
  • 5 suszonych daktyli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 banany
  • 2 łyżki kakao - do porcji czekoladowych ciasteczek

Całkiem niedawno na naszym stole i w kuchni gościły przepyszne pieguski z kaszy jaglanej. Dziś – ponownie dzięki potrzebie chwili – powstały pieguski, ale tym razem z ugotowanego ryżu. Pieguski są równie pyszne, bardziej chrupiące i kruche niż te z kaszy jaglanej. Dodatek banana sprawił, że struktura ciasteczek jest bardziej zwarta. Daktyle i rodzynki stanowią naturalną słodycz, którą w wersji czekoladowej podkręca dodatkowo gorzkie kakao.

 

Pieguski ryżowe z czekoladą o rodzynkami

 

 

 

WYKONANIE:

 

  1. Ugotowany i przestudzony ryż przekładamy do miski
  2. Dodajemy rozpuszczony olej, rozgniecione dojrzałe banany, mąkę i miksujemy na gładko
  3. Kroimy na drobno rodzynki, daktyle i czekoladę
  4. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką, dzielimy na dwie części
  5. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  7. Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
  8. Pieczemy przez 25-30 minut – wierzch musi być lekko przyrumieniony
  9. Wykładamy na kratkę do ostudzenia

 

 

 

 

SMACZNEGO


Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)