Pieguski ryżowe, z czekoladą i rodzynkami, bez cukru, bez glutenu i bez mleka
15 listopada 2017
Przepis na 20 ciasteczek
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść rodzynek
- 5 suszonych daktyli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 banany
- 2 łyżki kakao - do porcji czekoladowych ciasteczek
Całkiem niedawno na naszym stole i w kuchni gościły przepyszne pieguski z kaszy jaglanej. Dziś – ponownie dzięki potrzebie chwili – powstały pieguski, ale tym razem z ugotowanego ryżu. Pieguski są równie pyszne, bardziej chrupiące i kruche niż te z kaszy jaglanej. Dodatek banana sprawił, że struktura ciasteczek jest bardziej zwarta. Daktyle i rodzynki stanowią naturalną słodycz, którą w wersji czekoladowej podkręca dodatkowo gorzkie kakao.
Pieguski ryżowe z czekoladą o rodzynkami
WYKONANIE:
- Ugotowany i przestudzony ryż przekładamy do miski
- Dodajemy rozpuszczony olej, rozgniecione dojrzałe banany, mąkę i miksujemy na gładko
- Kroimy na drobno rodzynki, daktyle i czekoladę
- Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką, dzielimy na dwie części
- Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
- Pieczemy przez 25-30 minut – wierzch musi być lekko przyrumieniony
- Wykładamy na kratkę do ostudzenia
SMACZNEGO