Bezglutenowy domowy chleb z białej gryki – dwuskładnikowy
22 listopada 2017
Czas przygotowania: 60 min. pieczenia + 60h moczenia ziaren
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 113 kcal |
Białko | 4,3 g |
Tłuszcz | 1 g |
Węglowodany | 21 g |
Składniki
- 400 g kaszy gryczanej białej
- woda
Rynek oferuje nam mnóstwo produktów bez glutenu, bez cukru czy jaj. Jednak „cudowności” *BEZ są przesycone dodatkowymi „zapychaczami” w postaci konserwantów, spulchniaczy i utrwalaczy.
Osoby, które z racji na celiakię są zmuszone do wykluczenia glutenu też mają ochotę na pyszne pieczywo, a nie zawsze w okolicy, w której mieszkają znajduje się świetna piekarnia, która oferuje tego rodzaju wypieki.
Toteż wychodząc naprzeciw mamy dla Was przepis na pyszny chlebek – wiele razy już powtarzał się na poprzednim blogu, ten jednak bardziej udoskonaliliśmy 🙂
Bezglutenowy chleb z białej gryki
WYKONANIE:
- Przepłucz ziarna białej gryki i zalej wodą – zostaw na 24 h
- Po tym czasie, odlej wodę, przepłucz i ponownie zostaw na 24 h
- Po tym czasie odlej wodę, przepłucz i zmiksuj z użyciem blendera na gładką masę.
- Dodaj sól i ulubione przyprawy (u nas mielony kumin, pieprz, tymianek)
- Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pozotstaw na 12 h
- Po tym czasie wstaw chlebek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 60 minut
Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i zwartą miękką strukturę w środku. Niestety szybko twardnieje, ale można go pokroić i zamrozić.
SMACZNEGO