Bezglutenowe kopytka z batatu
20 listopada 2017
całość przepisu:
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1008 kcal |
Białko | 11,5 g |
Tłuszcz | 19 g |
Węglowodany | 196 g |
Składniki
- 2 duże bataty (po obraniu ok 500 g)
- 60 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki kukurydzianej + do podsypania
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- dowolne przyprawy
Kopytka z batata to inny wymiar kopytek 🙂 Cieszą oko – doskonałym kolorem, a także kubki smakowe delikatnością i niesamowitym aromatem i lekką słodyczą.
Można je podawać z wieloma produktami i zmiennymi składnikami. Smakują zarówno saute, na wytrawnie, ostro, a także na słodko – wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Kopytka są wprost uwielbiane przez dzieci, więc dodają szczyptę twórczej inwencji kulinarnej jesteśmy w stanie przemycić za pomocą tego dania wiele dobrych warzyw naszym pociechom.
Bezglutenowe kopytka z batata
WYKONANIE:
- Umyj i obierz batata, pokrój w kostkę i ugotuj.
- Zmiksuj batata na gładko (po wystudzeniu), dodaj mąki, sól – ewentualnie inne przyprawy
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem i wyrób ciasto
- Masa musi być dobrze zwarta i nie kleić się do rąk – w razie konieczności dodaj mąki ziemniaczanej
- Uformuj z ciasta kulkę i podziel na 2 części
- Podsyp stolnicę mąką – u nas kukurydziana – i rozwałkuj częśc ciasta w długie ruloniki
- Przetnij je w romby, to samo zrób z drugą porcją
- Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zależności od grubości i wielkości kopytek
- Wyłóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
- Podawaj z oliwą z oliwek i solą himalajską
Część kopytek możesz zamrozić – zarówno ugotowane jak i surowe (dobra alternatywa dla szybkiego obiadu po późnym powrocie z pracy).
SMACZNEGO
Szukasz przepysznych diet roślinnych?
Sprawdź co dla Ciebie przygotowałam: