Czekoladowe pralinki z miętowym nadzieniem
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady - min 80% kakao
- 3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
- 5 kropel olejku miętowego
- 7 łyżek stałej części mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka chlorelli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 10 kropel olejku miętowego
Połączenie czekolady z miętą wydawało mi się zawsze nie do przejścia… barbarzyństwo wobec kakao! Jednak gdy Twój ukochany jest wielbicielem czekoladek After Eights to należy skupić wszystkie szare komórki i wyczarować dla Niego nieskazitelne połączenie mięty z czekoladą… Niestety, udało się… piszę niestety, bo i mnie zasmakowały.
Są mięciutkie! Słodkie, czekoladowe, miętowe! Tuż po pierwszym gryzie dostały radosną nazwę – Czekoladowo miętowe ósemki – czyli domowe pralinki z miętowym nadzieniem – w końcu inspiracja after eight 🙂
Pralinki są banalne w wykonaniu, jednak należy uzbroić się w cierpliwość, bo trzeba poczekać aż masa wystygnie i stwardnieje.
Domowe After Eights- miętowe czekoladki
Wykonanie:
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady
- Dodajemy do niej stałą część mleka kokosowego i olejek miętowy, mieszamy
- Przekładamy – po 1 łyżeczce – masy do papiliotek i chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut
- W tym czasie przygotowujemy masę miętową
- Rozpuszczamy w kąpieli wodnej stałą część mleczka kokosowego, dodajemy olejek, olej i chlorellę, mieszamy
- Przekładamy – po 1 łyżeczce – do papilotek z warstwą czekoladową, ponownie chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut
- Po tym czasie powtarzamy czynność z pozostałą masą czekoladową
Czekoladki miętowe są niesamowicie orzeźwiające, mają wyraźny posmak mięty, ale i głębię czekolady. Do tego są mięciutkie dzięki dodatkowi mleka kokosowego i naturalnie zielone dzięki chlorelli 🙂 Uważaj by nie przesadzić z ilością, nie są to fit czekoladki 🙂
smacznego