Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli
23 listopada 2017
Czas przygotowania: 20 minut, przepis na 2 porcje
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 438,3 kcal |
Białko | 13,9 g |
Tłuszcz | 10,5 g |
Węglowodany | 76,25 g |
Składniki
- 300 g batata
- 30 g mąki ryżowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki kukurydzianej + do podsypania
- 1 łyżeczka (3 g) soli
- 1 łyżeczka (2 g) oliwy z oliwek
- 1 opakowanie rukoli
- 25 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- po 1 łyżeczce: sól morska jodowana, pieprz, chilli
- 2 ząbki czosnku
- 15 g pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jakiś czas temu na naszym stole gościły KOPYTKA Z BATATA
Zrobiliśmy ich większy zapas i dziś wykorzystaliśmy w nowej odsłonie – z pesto z rukoli.
Oba smaki komponują się idealnie – ostry smak pesto i słodki kopytek – rewelacja!
Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli
WYKONANIE KOPYTKA:
- Umyj i obierz batata, pokrój w kostkę i ugotuj.
- Zmiksuj batata na gładko (po wystudzeniu), dodaj mąki, sól – ewentualnie inne przyprawy
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem, dodaj oliwę z oliwek i wyrób ciasto
- Masa musi być dobrze zwarta i nie kleić się do rąk – w razie konieczności dodaj mąki ziemniaczanej
- Uformuj z ciasta kulkę i podziel na 2 części
- Podsyp stolnicę mąką – u nas kukurydziana – i rozwałkuj część ciasta w długie ruloniki
- Przetnij je w romby, to samo zrób z drugą porcją
- Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zależności od grubości i wielkości kopytek
- Wyłóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
- Podawaj z pesto, na które przepis znajdziesz poniżej
WYKONANIE PESTO:
- Liście rukoli myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
- Dodajemy 1 łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę i pestki słonecznika – gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
- Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
- Mieszamy do momentu zagotowania i dodajemy przyprawy
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy płatki drożdżowe, dokładnie mieszamy
SMACZNEGO